Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levágott fejekkel pózolt, most bíróság előtt áll

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 4. 10:22

Először állítottak Szíriában elkövetett háborús bűnök miatt német bíróság elé egy német állampolgárt május 3-án, kedden Frankfurtban.

A 21 éves, iráni származású Aria Ladjedvardi a vád szerint a dzsihadisták között harcolt, és háborús bűnöket követett el Szíriában.

A frankfurti fellebbviteli bíróság büntetőtörvényszéke június 14-ig hoz ítéletet a vádlott ügyében.

Ladjedvardi két másik férfival együtt fényképet készített magáról két levágott és dárdahegyre tűzött fej előtt 2014 tavaszán, majd ezt meg is osztotta a Facebook közösségi oldalon. A szövetségi ügyészség szerint minderre meghatározott céllal került sor: a három harcos így kívánta nevetségessé tenni a „hitetlen" áldozatokat, és kisebbíteni meggyilkolásuk jelentőségét.

Az iráni származású fiatalt egy ellene szóló elfogatóparancs kiadását követő házkutatás során vették őrizetbe 2015 októberében, és azóta előzetes letartóztatásban van.

Ladjedvardi 2014 tavaszán érkezett Szíriába azzal a céllal, hogy csatlakozik a dzsihadistákhoz. Itt találkozott egy németországi ismerősével, akivel fegyverkereskedelembe fogtak – állítja az ügyészség.

Egy helyi szóvivő elmondta, hogy a szövetségi ügyészség jelenleg tíz esetben folytat nyomozást Irakban és Szíriában elkövetett háborús bűnök miatt. Ezen kívül több mint harminc per zajlik egykori dzsihadisták ellen terrorszervezetben való részvétel miatt.

Ladjedvardi pere az első a maga nemében Németországban, ahol 2015 óta mintegy 1,1 millió, többségében Szíriából és Irakból érkezett migráns keresett menedéket.