Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Likvidálnák Abubakar Shekaut

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 6. 14:32

A nigériai Boko Haram terrorszervezet megsemmisítését és vezetőjének, Abubakar Shekaunak megölését ígérte szerdán Idriss Déby Itno csádi elnök, ha az iszlamista csoport vezére nem adja meg magát.

„Abubakar Shekaunak érdekében áll, hogy megadja magát, tudjuk, hogy hol van. Amennyiben megtagadja ezt, ugyanaz a sors vár rá, mint amilyent bajtársai szenvednek el" – jelentette ki Idriss Déby Itno a csádi fővárosban, N’Djamenában nigeri kollégájával, Mahamadou Issoufou-val közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Meg fogjuk nyerni ezt a háborút, és megsemmisítjük a Boko Haramot – ígérte a csádi elnök. Hozzátette, folytatni kell a szembeszállást azon bűnözőkkel, akik tönkreteszik a muzulmán vallást.

Déby Itno azt is közölte, hogy a legutóbbi harcok során a terrorszervezet vezére elmenekült a nigériai Dikwa településről.

Február 17-én a csádi hadsereg csapatai visszafoglalták a Boko Haramtól a kameruni-nigériai határ közelében fekvő Gamboru és Dikwa városokat.

Eközben a Niger délkeleti részén fekvő Diffa közelében távirányítóval működésbe hozott robbanószerkezet két nigeri katonát ölt meg szerdán, és egy harmadikat megsebesített. Tisztségviselők azt valószínűsítik, hogy a Boko Haram bosszúból követte el a robbantást, amiért Nigéria, Kamerun, Csád és Niger közösen lépnek fel ellene.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, s az utóbbi időben Csád és Kamerun határvidékét is támadta.

A dzsihadista szervezet visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki.