Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kutatva oktatók – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 6. 15:11

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem folyosójának falára nemrég egy új tábla került: Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar. Az új dékán régi ismerősünk, hiszen Tálas Péter számos katonapolitikai kérdésben segítette eligazodni magazinunk olvasóit.

1595988949
Egy új oktatói szervezet létrehozásánál az első lépés mindenképpen a célok meghatározása. Milyen igények kielégítését célozta meg az NKE új karának oktatói gárdája?

A Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar abból a megfontolásból jött létre, hogy a magyar közszolgálat számos területén vannak olyan szervezeti egységek, ahova olyan szakértők, hivatalnokok, közalkalmazottak kellenek, akik a külső kapcsolatokkal foglalkoznak. Ez két szempontból is nagyon fontos. Először azért, mert minden minisztériumnak van külkapcsolati osztálya, a főhatóságoknak is vannak külső kapcsolatai, a „külföld" tehát a magyar állam működését ezeken a munkatársakon keresztül méri le, ezért oda szakértők kellenek. Olyan képzett emberek, akik nemcsak a magyar állam működésével, hanem a külső környezet mozgásával, intézményeivel is teljesen tisztában vannak.
A másik fontos ok: ők tulajdonképpen a magyar állam érdekeit érvényesítik és képviselik a gyakorlatban. Munkájuk minőségén nagyon sok múlik, tőlük is függ, hogy mennyire lesz sikeres a magyar érdekérvényesítés a külvilágban, és ez olyan speciális szaktudást igényel, amely eltér azoktól az ismeretektől, amelyekkel rendelkeznek. Ők lesznek azok, akik a magyar állam és államszervezet belső működését irányítják, egyben érdekeinket képviselik külföldön. Döntően ezért jött létre a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar február elsején.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 13-án, pénteken megjelenő számában!)