Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakértői segítséget ígért az ukrán hadseregnek a brit külügyminiszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 6. 16:04

Nagy-Britannia szakértőkkel és katonák továbbképzésével segíti Ukrajna védelmi képességeinek növelését – erősítette meg országa ígéretét Philip Hammond brit külügyminiszter március 5-én, csütörtökön Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyet Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel tartott megbeszélésük után.

A brit diplomácia vezetője azonban ezzel kapcsolatos részleteket nem tárt a nyilvánosság elé. Leszögezte, hogy London támogatja az ukrán népet, Ukrajna függetlenségét és szuverenitását, az orosz vezetésnek pedig azt üzeni, hogy be kell tartania vállalt kötelezettségeit.

Hammond szerint országa az Egyesült Államokkal együttműködve azon dolgozik, hogy békét teremtsen Ukrajnában, és a fegyveres konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások teljesüljenek.

„Az Egyesült Államokkal együtt azon gondolkodunk, miként valósítsuk meg azt, hogy Ukrajnában a béke visszafordíthatatlan, a minszki megállapodások pedig kötelezők legyenek" – hangoztatta Philip Hammond.

Hozzátette: tisztában van azzal, hogy a következő folyamatok Ukrajna számára „nehezek és fájdalmasak" lesznek, de Nagy-Britannia kész ezen az úton segíteni Ukrajnát, és figyelemmel követi Kijev előrehaladását a minszki megállapodások teljesítése, valamint a demokratikus reformok végrehajtása terén.

Az úgynevezett „normandiai négyek" vezetői – Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár – a fehérorosz fővárosban február 12-én véget ért csúcstalálkozójukon dolgozták ki a kelet-ukrajnai tűzszünetről, a nehézfegyverek visszavonásáról, a fogolycseréről és egyebekről rendelkező legutóbbi minszki megállapodást. Ezt követően a Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport, valamint a donyecki és luhanszki szakadár „népköztársaságok" képviselői aláírták a dokumentumot.