Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lukasenkának nem kell orosz légitámaszpont

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 7. 20:52

Fehéroroszországnak nincs szüksége orosz légitámaszpontra a területén, erről soha nem is folyt semmiféle tárgyalás – ezt közölte október 6-án, kedden Aljakszandr Lukasenka.

A fehérorosz elnököt több hírügynökség is idézte az államfői hivatal sajtóirodájának közleménye alapján. Úgy fogalmazott, hogy „nincs szükségünk ma légibázisra… az országnak meghatározott fegyverekre van szüksége, nem légitámaszpontokra".

„Nagyszerű pilótáink vannak, katonai és polgári pilóták képzésére alkalmas jó iskolánk is van… Akkor miért kellene itt támaszpontot létesíteni? Miért kellene nekem ma más országokból idehozni repülőgépeket és pilótákat?" – mondta az elnök.

Ebben az ügyben senkivel sem folyt semmiféle tárgyalás.

Az utóbbi időben maga is hallott olyan nyilatkozatokat a fehérorosz ellenzék részéről, miszerint orosz légitámaszpontot készülnek kialakítani az országban. „Én erről semmit sem tudok, márpedig én vagyok az az ember, aki ebben az ügyben dönteni hivatott" – mondta Lukasenka.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 20-án utasította az orosz védelmi és a külügyminisztériumot, hogy tárgyaljanak a fehérorosz partnerhivatalokkal, és kössenek velük megállapodást egy légitámaszpont létesítéséről. Oroszországnak egyébként van már radar- és haditengerészeti kommunikációs létesítménye Fehéroroszországban, de ez volna az első támaszpont.

Fehéroroszország azért alkalmas hely ilyen bázisnak Oroszország számára, mert szomszédos Ukrajnával és három európai uniós és NATO-tagországgal, Litvániával, Lettországgal és Lengyelországgal.

Fehéroroszország eddig elzárkózott ettől a tervtől, de nincs könnyű helyzetben, mert a volt szovjetköztársaság jelentősen függ Oroszországtól az energiaellátás és a pénzügyi hitelek terén. Minszk ugyanakkor javítani akarja viszonyát a Nyugattal, Lukasenka ráadásul igyekszik semleges maradni az ukrajnai konfliktusban.