Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már külföldi újságírók is részt vehetnek a védelmi minisztérium tájékoztatóin Pekingben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 1. 18:10

Külföldi tudósítók is részt vehettek július 31-én, csütörtökön Pekingben a kínai védelmi minisztérium havonta egyszer rendezett sajtóértekezletén, amit a riporterek az átláthatóság érdekében tett lépésként értékeltek.

Jang Jü-csün, a minisztérium szóvivője ez alkalomból megjegyezte: fontosnak tartják, hogy Kína védelmi politikáját pontosan közvetítsék a külvilág számára, s különösen azt remélik, hogy a nemzetközi közösség – a külföldi újságírók közreműködésével – helytálló és tárgyilagos véleményt lesz képes alkotni a kínai hadseregről.

A hongkongi South China Morning Post című lapban név nélkül idézett megfigyelők szerint a tárca vezetése azt szeretné, hogy idővel enyhüljenek azok a külföldi aggodalmakat, amelyek a gyors ütemben növekvő kínai védelemi költségvetést, a korszerűsödő haditechnikát és azt a feltételezett szándékot övezik, amely szerint a hadseregnek több szerep jutna egy esetleges konfliktus kezelésében.

A minisztérium 2011-ben kezdte meg a rendszeres, havi egyszeri szóvivői tájékoztatók tartását, de azokra csak a Kína szárazföldi részén, Hongkongban, Makaóban és Tajvanon működő sajtóorgánumok kaptak meghívót. A külföldi sajtó – adott esetben – faxon küldhette el kérdéseit.

Az AP amerikai hírügynökség mindazonáltal a „mérföldkőnek" nevezett alkalomhoz kapcsolódóan megjegyzi: arra egyelőre nem lehet számítani, hogy a tárca által szolgáltatott információ mennyiségében és minőségében jelentősebb változás áll majd be. A hírügynökség utal rá, hogy az Egyesült Államokban a Pentagon heti négy alkalommal hívja össze az újságírókat a küldő médiumra való tekintet nélkül, időnként háttértájékoztatókat is tart, és alkalmanként lehetővé teszi katonai bázisok meglátogatását, a külföldi hadgyakorlatokon való részvételt is.