Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország mozgósít, elkerülhetetlen a világháború

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 1. 19:17

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Oroszország mozgósít – olvasható a Pesti Hírlap címlapján: „elkerülhetetlen a világháború, a népek nagy leszámolása, amelynek végén el kell dőlnie az európai hegemónia kérdésének." A pétervári német nagykövetség erősíti meg a hírt, hogy Oroszország elrendelte a hadsereg és a flotta mozgósítását. „Ennek a hiteles hírnek természetes következése, hogy Németország kimondotta a fenyegető háború veszedelmének állapotát és elrendelte az ostromállapotot Poroszország egész területére."

„Általános mozgósítás!" – címmel jelenik meg írás a Pesti Naplóban. Az újság forrásai hivatalosan jelentik, hogy: „ő császári és apostoli királyi Felsége, a hadsereg, a haditengerészet, a két honvédség általános mozgósítását, valamint a népfölkelés felhívását és mozgósítását legkegyelmesebben elrendelni méltóztatott." Ezen intézkedésre az orosz mozgósítás adott okot. A felség által hozott rendelkezés „semmiféle néven nevezendő támadó célzatot nem foglal magában, hanem kizárólag óvatosságból foganatosíttatott intézkedésről van szó a monarkia elengedhetetlen védelme céljából."

Olvashatjuk továbbá, hogy „A mai napon a harctereken semmi nevezetes esemény nem történt. A hivatalos jelentések megerősíthetik az országot abban az érzésében, amely egyébként amúgy is áthatja a magyar nemzet minden tagját, hogy hadseregünk büszke harci kedvvel várja a határon a döntő előrenyomulás kezdetét." A határőrvadászok Klotievácnál visszaverték a szerbeket, veszteségek nélkül.

A Népszava ír a mozgósításokról: „elrendelték az általános mozgósítást". „Ő Császári és Apostoli Királyi Felsége a hadsereg, a haditengerészet és két honvédség általános mozgósitását, valamint a népfölkelés fölhivását és mozgósitását legkegyelmesebben elrendelni méltóztatott." Erre azért volt szükség, mert Oroszország is mozgósított.

A német mozgósításról is olvashatunk: „ (…) a német nagykövettől az a hír érkezett, hogy az orosz hadsereg és a flotta általános mozgósitása elrendeltetett. Erre Vilmos császár elrendelte a fenyegető háborús veszély állapotát." A császár Berlinbe költözött.

A Népszavában megjelenő hivatalos jelentés a következőket írja a harctérről: „a harcszíntéren egyébként ma semmi nevezetesebb esemény nem történt".

Arról is tudósít az újság, hogy a hadiállapotra való tekintettel felfüggesztik a vasárnapi munkaszünetet, továbbá olvashatunk a párizsi háborúellenes tüntetésekről is: „Le a háboruval! Nem kell az öldöklés!"



(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976368
Címkéklapszemle