Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megerősítik az ENSZ dél-szudáni misszióját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 14. 14:24

Felhatalmazást adott az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) augusztus 12-én, pénteken arra, hogy további 4 ezer fős katonai kontingenssel erősítsék meg a világszervezet 13 ezer katonát és rendőrt számláló dél-szudáni misszióját (UNMISS), de az afrikai ország elnöke még ugyanezen a napon elutasította az együttműködést.

Az Egyesült Államok által kidolgozott határozattervezetet a testület tizenegy tagja támogatta, Oroszország, Kína, Egyiptom és Venezuela tartózkodott a szavazásnál. A BT egyúttal fegyverembargó bevezetését helyezte kilátásba az afrikai ország kormányával szemben, ha nem hajlandó együttműködni. A lakosság, a repülőtér és a kulcsfontosságú létesítmények védelmére kivezényelt békefenntartó kontingenst elsősorban afrikai csapatokkal kívánják feltölteni, főleg Etiópia, Kenya és Ruanda hozzájárulására számítanak.

A múlt héten a dél-szudáni konfliktusban közvetítő, hat kelet-afrikai országot tömörítő IGAD regionális szervezet bejelentette: a dél-szudáni hatóságok elviekben belegyeztek abba, hogy megerősítsék az országban állomásozó ENSZ-missziót. A BT pénteki döntése után azonban Salva Kiir Mayardit dél-szudáni elnök szóvivője útján elutasította, hogy együttműködjék a világszervezettel az új csapatkontingenst illetően. „Ez nagyon szerencsétlen dolog, nem fogjuk megengedni, hogy országunkat az ENSZ elfoglalja" – mondta a szóvivő.

Márpedig a világszervezet meglehetősen határozottnak tűnik ebben a kérdésben. A pótlólagos katonai kontingens a BT határozata szerint felhatalmazást kap arra, hogy szükség esetén akár kemény akciók révén is szavatolja a főváros, Juba békéjét és biztonságát. Ezek az erők határozottan lépnek majd fel a konfliktus minden olyan szereplőjével szemben, aki az ENSZ létesítményeit, a segélyszervezetek alkalmazottait vagy a civil lakosokat támadja – olvasható a határozatban.

Újabb polgárháború törhet ki

A BT döntése néhány nappal azután látott napvilágot, hogy harcok törtek ki a dél-szudáni elnök és rivális alelnöke, Riek Machar erői között a kongói és ugandai határ közelében. Jubában egy hónapja lángoltak fel újra a harcok Kiir és Machar támogatói között. A tavaly augusztusban létrejött békemegállapodást veszélyeztető, napokig tartó összecsapásokban több száz ember halt meg, és több ezren hagyták el a fővárost. Miután az elnökhöz hű Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) kiűzte az ellenzéki erők egy részét a fővárosi bázisairól, a rivális vezetők tűzszünetre szólították fel csapataikat.

A szegénységben élő Dél-Szudán öt éve, 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól.

Az országban 2013-ban polgárháború robbant ki, amelyben két év alatt több tízezren vesztették életüket, és csaknem hárommillióan váltak földönfutóvá. A múlt havi jubai és a legutóbbi események fényében félő, hogy újabb véres polgárháború törhet ki a világ legfiatalabb országában.