Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megsértették a tűzszünetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 24. 6:40

Izraeli katonák lelőttek egy 21 éves palesztint és megsebesítettek legalább hetet november 23-án, pénteken az Izrael és a Gázai övezet déli része közti határtérség gázai oldalán, először sértve meg a szerda este életbe lépett tűzszünetet – közölte egy palesztin egészségügyi tisztségviselő.

Palesztin szemtanúk szerint a katonák Kiszufim határátkelőnél lévő állásukból lőttek rá palesztinok egy csoportjára, akik a határövezetben lévő földjeikre akartak menni, de a hadsereg megtiltotta a belépést a zónába, s figyelmeztetett, hogy lőni fog az oda belépőkre. Az idézett tisztségviselő szerint viszont a csoport azért közeledett a biztonsági kerítéshez, hogy összeszedje egy – a korábbi harcokban megrongálódott – izraeli katonai dzsip alkatrészeit.

Az AFP hírügynökség kérdésére egy katonai szóvivő úgy mondta el a történteket, hogy „zavargások voltak palesztin oldalon a Gázai övezet déli részén, a biztonsági kerítés közelében (…) palesztinok megpróbáltak beszivárogni Izraelbe, s a katonák válaszul figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe".

A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője, Asraf al-Kedra szerint összesen 24 palesztin sebesült meg pénteken izraeli lőfegyverektől az övezetben.