Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtámadták az amerikai konzulátus gépkocsiját Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 29. 12:01

Ismeretlen fegyveresek támadást intéztek május 28-án, szerdán az afganisztáni Herát városában működő amerikai konzulátus egyik gépkocsija ellen, a rajtaütésben két amerikai állampolgár megsebesült – közölték a hatóságok.

A külképviselet dolgozóit szállító jármű éppen a város repülőtere felé tartott, amikor a motorkerékpáron érkező támadók tűz alá vették.

A konzulátus egyik, név nélkül nyilatkozó munkatársa elmondta, hogy a biztonsági személyzet két tagja sebesült meg a rajtaütésben. A sebesülteket kórházba szállították.

„Az Egyesült Államok kormánya szorosan együttműködik az afgán hatóságokkal az incidens kivizsgálásában és az elkövetők felelősségre vonásában" – olvasható a konzulátus által kiadott közleményben.

Barack Obama amerikai elnök kedden jelentette be, hogy Washington 2014 végén 9800 katonát hagy hátra Afganisztánban, és csak 2016-ban vonja ki az összes harcoló egységet. A közép-ázsiai országban jelenleg mintegy 32 ezer amerikai katona állomásozik.

Péntek hajnalban négy állig felfegyverzett férfi támadta meg a Herátban működő indiai konzulátust. A fegyveresek géppisztolyokkal és rakétagránátokkal támadták az épületet, a lövöldözésben legkevesebb két rendőr megsebesült. Az afgán elnök értesülései szerint a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) pakisztáni szélsőséges szervezet követte el a támadást, a csoport azonban ezt tagadja.

Herát tartomány és fővárosa viszonylag nyugodt területnek számít Afganisztánban.