Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyhatalmak a líbiai harcok azonnali leállítását követelik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 20. 14:46

A fegyveres összecsapások azonnali leállítását követeik a Líbiában harcoló felektől nagy európai uniós tagországok és az Egyesült Államok.

Az észak-afrikai országban fegyveres milíciák tartják ellenőrzésük alatt Tripoli és a keleti Bengázi jelentős részét. A kormányerők néhány napja hadműveletet indítottak a milíciák ellen, de ez a harcok súlyosbodásához vezetett. Csak Bengáziban 31-en haltak meg pénteken és szombaton.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy-Britannia egy Washingtonban kiadott közös közleményben október 18-án, szombat éjjel leszögezték, hogy a líbiai válságra nincs katonai megoldás. Az összecsapások azonnali leállítását követelték, és szankciókat helyeztek kilátásba „azok ellen, akik Líbia békéjét, stabilitását vagy biztonságát fenyegetik".

„Líbia 2011-ben lefolytatott kemény harca a szabadságért veszélybe kerül, ha a helyi és nemzetközi terrorcsoportok menedékként használják az országot" – áll a közleményben.

Moammer Kadhafi rezsimjének 2011-es bukása után a hatóságok nem tudtak hatékony hadsereget létrehozni, hatalmukat a – legtöbb esetben iszlamista – milíciák segítségére alapozzák. Ez utóbbiak azonban sok esetben teljesen magukhoz ragadták az ellenőrzést, így a fővárosban is. Abdalláh asz-Száni miniszterelnök kormányának és a parlamentnek is el kellett hagynia Tripolit.

A mostani közlemény külön is elítéli az Anszár As-Saría nevű dzsihadista csoport által elkövetett bűncselekményeket. Ezt a szervezetet az Egyesült Államok már terrorcsoportnak nyilvánította.