Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem vesznek részt a mali lázadók a békemegállapodásban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 28. 15:19

A szakadár tuareg lázadók felfüggesztették részvételüket a mali kormánnyal kötött békemegállapodás végrehajtásában, és azzal vádolták a kabinetet, hogy nem tartja tiszteletben a júniusi fegyvernyugváskor vállalt kötelezettségeket.

A tuareg lázadókat képviselő három szervezet közös közleményében arról tájékoztatott szeptember 26-án, csütörtökön késő este, hogy az egyezmény végrehajtását érintő nehézségek miatt – amelyek jobbára abból adódtak, hogy a kormány nem tartotta be vállalt kötelezettségeit -, felfüggeszti a részvételt a megállapodás érvényesítésével foglalkozó testületekben.

A közlemény nem részletezi, hogy milyen nehézségekkel szembesültek a júniusi megállapodás végrehajtásakor, a kormány pedig egyelőre nem reagált a bejelentésre.

A 2012. márciusi katonai puccsot követően a nyugat-afrikai ország északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el, majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríját vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország januári katonai intervenciója vetett véget.

A mali hadsereg segítségével a francia erők az ország északi, hegyvidéki részébe szorították vissza az iszlamistákat, de Kidal városába hagyták visszatérni a tuareg lázadócsoport fegyvereseit.

A júniusi fegyverszüneti egyezmény értelmében a teljes fegyverletétel kérdésére visszatérnek novemberben, miután a választások nyomán létrejött új mali állami vezetés végleges békemegállapodást ír alá a tuareg lázadókkal.