Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kockázatosak a megszorítások

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2013. szeptember 28. 14:17

Szeptember 19-én került a Fehér Ház egyik bizottsága elé az a figyelmeztető jelentés, amelyet az Egyesült Államok fegyveres erőinek négy legfőbb vezetője terjesztett be. A jelentés a fegyveres erők költségvetésének megszorításairól szólt.

http://www.biztonsagpolitika.hu/?id=16&aid=1346&title=ez-tortent-a-heten-38-het
A katonai bizottság szerint a hadsereget érintő megszorítások igen erős visszaesést eredményezhetnek az Egyesült Államok mind a négy haderőnemében. A haditengerészet parancsnoka, James Amos tábornok szerint: „Nem lehet félreértés abban, hogy az ilyen nagyságrendű megszorítások a haderőben jelentős hatást fognak gyakorolni a globális biztonság helyzetére, továbbá jelentősen átformálják majd az ellenségképet, valamint a szövetségesek közötti bizalom kérdését." Véleménye szerint az amerikai haderőreform egyértelműen veszélyezteti az amerikai nemzeti biztonságot.

A szárazföldi erők parancsnoka, Ray Odierno elmondása szerint: „Kevesebb harckocsi, kevesebb Bradley páncélos, kevesebb tüzérségi rendszer és folyamatosan csökkenő gépjárműpark mellett nem lehet fenntartani a hadsereg jelenlegi képességét." Szintén azon az állásponton volt, hogy a jelenlegi trendek mellett a haderő túl kicsi ahhoz, hogy biztosítsa a globális biztonság mostani helyzetét.

Az amerikai megszorítások 2011. március 1-jén léptek hatályba, amikor a költségvetés csökkentéséről szóló döntést megszavazta a kongresszus. Ennek értelmében a védelmi szférának a következő 10 évben 1,2 billió dollárt kell megtakarítania.