Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország támogatna egy katonai beavatkozást Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 27. 22:01

Németország támogatná a nemzetközi katonai beavatkozást Szíriában, ha megerősítést nyerne, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök vegyi fegyvert vetett be ellenfeleivel szemben.

Angela Merkel német kancellár szóvivője, Steffen Seibert augusztus 26-án, hétfőn azt mondta: ha az ENSZ ellenőrei megerősítik a gáztámadás tényét, „az büntetést követel". Seibert ennek keretében azt sem zárta ki, hogy Németország részt venne egy esetleges nemzetközi katonai beavatkozásban.

Guido Westerwelle német külügyminiszter hétfőn egy berlini konferencián hangsúlyozta: ha Damaszkusz valóban vegyi fegyvert vetett be, akkor „számolnia kell a következményekkel".

Westerwelle szerint azonban az „elszántság" mellett „megfontoltság" is kell ahhoz, hogy elkerülhető legyen egy regionális konfliktus. Berlin a nemzetközi közösséggel és szövetségeseivel közös megoldást szeretne találni a szíriai kérdésre – tette hozzá a német diplomácia vezetője.

A szíriai ellenzék azzal vádolja a damaszkuszi kormányt, hogy múlt szerdán gáztámadást hajtott végre a főváros közelében, amely több száz ember halálát okozta. Az ENSZ ellenőrei hétfőn a helyszínen vizsgálódnak, miután erre csak most kaptak engedélyt a szíriai rezsimtől.

Eközben az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia az utóbbi napokban egyértelműen Damaszkusz tudomására hozta, hogy a vegyi fegyver feltételezett bevetése miatt a katonai beavatkozás lehetőségét is fontolgatja.

Korábban számos német politikus szólalt fel egy hasonló intervenció ellen, és szombaton még maga Merkel is a politikai megoldást mellett emelt szót.