Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama köszönetet mondott az ISAF misszióért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 27. 20:12

Köszönetet mondott az amerikai katonák rendkívüli afganisztáni szolgálatáért Barack Obama amerikai elnök, aki alig egy héttel a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) katonai missziójának vége előtt Hawaii-n azt mondta, a világ biztonságosabb lett, Afganisztánnak esélye van arra, hogy újjáépüljön.

Barack Obama tengerészgyalogosokat köszöntve úgy fogalmazott, az Egyesült Államok biztonságban van, hála az amerikai katonák és családtagjaik áldozatának.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok több mint 13 évig harcolt Afganisztánban. Kiemelte, hogy az idei rendkívüli év, mert hamarosan véget ér a katonai misszió. „Afganisztán nem lesz többé a terrorizmus forrása" – hangsúlyozta.

Az Egyesült Államok és a NATO december 8-án ünnepélyesen véget vetett az afganisztáni harci küldetésnek, amely a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után, a tálib szélsőségesek vezette kormány elmozdításának céljából indult.

A jövőre kezdődő, Eltökélt Támogatás elnevezésű misszióban húsz ország mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja majd el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket. Barack Obama ugyanakkor nemrég engedélyezte az amerikai erőknek, hogy hadműveleteket indítsanak a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fegyveresei ellen, kiszélesítve ezzel azoknak az amerikai erőknek a küldetését, amelyek Afganisztánban maradnak az év vége után is.