Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: Netanjahuval „nehéz lesz utat találni”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 22. 14:22

Barack Obama amerikai elnök szerint a héten újraválasztott izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu választás előtti nyilatkozata, amelyben az önálló palesztin állam megteremtése ellen foglalt állást, azt jelzi, hogy Netanjahuval „nehéz lesz utat találni” az izraeli-palesztin béketárgyalásokon a tartós rendezéshez.

Obama a Huffington Post című amerikai online magazinnak adott interjúban egyebek között azt mesélte el, miről beszélt pontosan Netanjahuval, amikor csütörtökön felhívta őt, hogy gratuláljon választási sikeréhez.

Az elnök elmondta, hogy beszélgetőpartnerénél nyomatékosította: az Egyesült Államok továbbra is kétállamos megoldásban, független Izraelben és Palesztinában gondolkodik. Leszögezte, hogy komolyan veszik Netanjahu kijelentését, és ezért Washingtonnak fel kell mérnie, „milyen más lehetőségek állnak rendelkezésre" annak elkerülésére, hogy a térség ne süllyedjen káoszba.

Netanjahu a választás előtt azt mondta, hogy amíg ő a kormányfő, addig nem lesz palesztin állam. Bár később tompítani igyekezett a kijelentés jelentőségét, megfigyelők szerint az tovább növelte a feszültséget a hagyományosan jó amerikai-izraeli viszonyban, amely jelenleg egyik legsúlyosabb válságát éli.

Nemrégiben a Fehér Ház szóvivője is nyilatkozott arról, hogy Netanjahu kijelentése és újraválasztása nyomán Washington újraértékeli viszonyát Izraellel.

Obama az interjúban többször utalt annak fontosságára, hogy Izrael demokratikus állam maradjon, és bírálta Netanjahunak egy másik, a választás napján tett kijelentését is, amelyben a kormányfő arra figyelmeztette híveit, hogy az országban élő arabok „falkákban" akarnak ellene szavazni. Az amerikai elnök hangoztatta: „az izraeli demokrácia előfeltétele volt, hogy az országban mindenkivel egyenlő és tisztességes módon bánjanak".