Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz légicsapások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 18. 9:42

Legalább 30 feltételezett terroristával, köztük a szélsőségesek több vezetőjével végeztek orosz légicsapások a héten az észak-szíriai Idlíb tartományban. 

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető Fatah as-Sám (korábban: an-Núszra Front) hadállásai ellen kedden intéztek légicsapást a Földközi-tengeren tartózkodó Admiral Kuznyecov orosz repülőgép-hordozó hajóról.

A támadásban a szélsőségesek három vezetője, Muhammad Helala, Abu Dzsaber Harmudzsa és Abul Baha al-Aszfari is életét vesztette – tette hozzá Konasenkov, aki szerint Aszfari egy aleppói offenzíva előkészítését és lebonyolítását irányította.

Moszkva azt állítja, hogy közelmúltbeli légicsapásai és rakétatámadásai kizárólag Idlíb és Homsz tartomány ellen irányultak, és azok célja az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, illetve a Fatah as-Sám hadállásainak megsemmisítése volt.

Eközben szíriai harci repülők immár harmadik napja könyörtelenül támadják Aleppó felkelők kezén lévő keleti részét, ahol csaknem 275 ezer ember él. Szerdán egy több egészségügyi létesítménynek is otthont adó körzetet bombáztak.

Oroszország 2015. szeptember 30-a óta nyújt légi támogatást Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatainak.

A csaknem hat éve tartó szíriai konfliktusban eddig legalább 300 ezren vesztették életüket, és a lakosság több mint fele kényszerült elhagyni otthonát.