Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország a Kaszpi-tengerről lövi az Iszlám Államot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 8. 7:28

A Kaszpi-tengeren állomásozó hadihajókról kilőtt manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást Oroszország az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének szíriai állásaira – közölte szeptember 7-én, szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Szocsiban, a Vlagyimir Putyin államfővel tartott találkozóján.

Sojgu szerint két nap leforgása alatt, intenzív felderítés eredményeképpen sok IÁ-létesítményt azonosítottak, köztük irányítóközpontokat, lőszerraktárakat, haditechnikai eszközöket és kiképzőtáborokat. A légierőn kívül bevetették ellenük a Kaszpi-tengeren állomásozó orosz flottát is. Négy rakétahordozóról 26, Kalibr típusú robotrepülőgépet lőttek ki 11 célpontra. Minden célpontot megsemmisítettek, polgári létesítményekben nem keletkeztek károk – mondta.

A találkozón a védelmi miniszter azt hangoztatta, hogy a bevetés bebizonyította a robotrepülőgépek hatékonyságát, hiszen mintegy másfél ezer kilométeres távolságból voltak képesek nagy pontossággal célba találni.

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Szíriában, de manőverező robotrepülőgépeket eddig nem vetett be. Moszkva azt állítja, a dzsihadista IÁ, illetve más terrorcsoportok állásait támadja. A Nyugat, illetve Rijád és Ankara is azzal vádolja Moszkvát, hogy harci gépei jórészt a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló, általuk támogatott lázadókat veszik célba, és ezzel tovább súlyosbítja a szíriai válságot.

Vlagyimir Putyin azt mondta a Sojguval folytatott megbeszélésen, hogy a minapi párizsi tárgyalásain Francois Hollande francia elnök azt javasolta, egyesítsék a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg és a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) lázadószervezet erőfeszítéseit az IÁ elleni harchoz. Putyin úgy fogalmazott: Hollande „érdekes gondolatot vetett fel, miszerint lehetne, legalábbis meg lehetne próbálni" egyesíteni erőfeszítéseiket, de Oroszország egyelőre azt se tudja, hogy hol tevékenykedik és ki vezeti az SZSZH-t.

„Ha abból indulnánk ki, hogy az SZSZH a fegyveres szárnya az ellenzék úgynevezett egészséges részének, és sikerülne egyesíteni az erőfeszítéseket a közös ellenség, az IÁ és az an-Nuszra Front, illetve hozzájuk hasonló terrorszervezetek elleni harchoz, akkor megteremtődnének a szíriai politikai rendezés jó előfeltételei" – fejtette ki Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök megismételte Moszkvának azt a javaslatát, hogy amennyiben a partnerországok azt állítják, jobban ismerik a szíriai helyzetet, mert már több mint egy éve folytatják szíriai hadműveleteiket, igaz, jogellenesen, akkor továbbítsák Oroszországnak a célpontokról rendelkezésükre álló információikat, és az orosz hadsereg megsemmisíti őket.