Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pentagon-jelentés: az afgán hadseregnek 2014 után is segítségre lesz szüksége

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 31. 20:41

Az afgán hadseregnek az amerikai, illetve NATO-katonák 2014 végéig történő kivonása után is nemzetközi segítségre lesz szüksége – állapította meg legújabb jelentésében a Pentagon.

Az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint július 30-án, kedd délután ismertette a kongresszusban legújabb, Afganisztánra vonatkozó, féléves beszámolóját. Ez mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a tálibok elleni harcban a hadseregnek 2014 után is kiképzési, tanácsadói és pénzügyi támogatásra lesz szüksége.

A jelentés megállapította, hogy az afgán hadsereg erősödött ugyan, és egyre hatékonyabban képes gondoskodni az ország biztonságáról, ennek ellenére ma még nehezen lemérhető, hogy mindez tartós-e.

Az Egyesült Államok és NATO szövetségesei már korábban megállapodtak a kabuli kormánnyal, hogy a nemzetközi erők harcoló alakulatai jövő év végéig elhagyják az országot. Jelenleg mintegy 68 ezer amerikai katona tartózkodik Afganisztánban, ennek a felét 2014 februárjáig kivonják.

Washington és Kabul mostanáig azt tervezte, hogy a NATO harci bevetésének befejezése után néhány ezer amerikai katona az országban marad az afgán biztonsági erők kiképzésének a támogatására.

Az utóbbi időben azonban jelentős mértékben romlott a viszony Barack Obama elnök és Hamid Karzai afgán államfő között. Sajtójelentések szerint az Egyesült Államok éppen ezért azt fontolja, hogy a kivonást gyorsabban hajtja végre.