Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonacsapat, két keréken

Szöveg: Szabó László főtörzsőrmester - Kálmánfi Gábor |  2013. augusztus 1. 7:53

Huszonöt indulóból a hetedik helyen végzett a hétvégén, Zánkán megrendezett 24 órás mountain bike versenyen induló katonacsapat.

Kis Csaba őrnagy (MH Légi Vezetési és Irányítási Központ), Csendes Tamás főhadnagy (MH 54. Veszprém Radarezred), Vargha Tamás törzsőrmester, Esküdt Zsolt főtörzsőrmester (mindketten MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred), valamint Varga Norbert őrvezető és Szabó László főtörzsőrmester (MH Bakony Harckiképző Központ) egy évvel ezelőtt még nem hitték volna, hogy egyszer egy csapatban versenyeznek majd. A várpalotai alakulat ugyanis tavaly rendezte meg először a „Gyorsan, Bátran, Hűséggel"  elnevezésű kerékpáros teljesítménytúrát, és a sportág fenn nevezett szerelmesei ezen a rendezvényen találkoztak egymással először. Idén márciusban aztán felmerült az ötlet: ha már mindannyian katonák, és mindannyian a kerékpározás megszállottjai, miért ne indulnának egy csapatként a zánkai huszonnégy órás mountain bike versenyen?

1595957764

Az ötletet tettek követték: Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke – miután a parancsnokság alárendelt alakulatairól van szó – kérelem alapján engedélyezte, hogy a csapat felvegye az MH ÖHP MTB TEAM nevet; a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (Hososz) pedig anyagi segítséget nyújtott ahhoz, hogy a csapat részt vehessen a július 26−27-én – rekkenő hőségben – megrendezett kőkemény versenyen.

Szabó László főtörzsőrmester, a csapat vezetője szerint már az öt kilométeres, technikás pálya bejárásánál  kiderült: nemcsak a hőség miatt vár komoly megpróbáltatás a versenyen induló csapatokra és a kiszolgáló személyzetre. De innentől kezdve adjuk is át neki a szót…

„Az eligazítás után elrajtolt a mezőny. Nyolcvannyolc csapat, húsz páros és húsz egyéni versenyző. Az összesen közel 130 fős mezőny a 200 méteres lassú felvezetés után megkezdte a versenytempóban való küzdelmet. Csapatunk a négy körönként történő váltás mellett döntött, ami mindenkinek körülbelül 60-65 perc tekerést jelentett a közel 40 fokos melegben és a szárazság miatt kialakuló hatalmas porban. Sajnos a verseny legelején egyik csapattagunk szerencsétlen elcsúszás következtében épp egy régebbi sérülésére esett rá. Tudtuk, hogy a szombati napot csak öten fogjuk teljesíteni, de azzal is tisztában voltunk: ez csak ideiglenes állapot, mert bajtársunk némi pihenés után ismét „gépre" száll! A szombati nap folyamán a Siklósi Tenkes MTB Teammel folyamatos küzdelem alakult ki – pár másodperces különbséggel harcoltunk a 8. és a 9. helyért. Hozzá kell tenni azt is, hogy a kiszolgáló személyzet maximálisan teljesítette a feladatát. Óraműpontossággal kiszámított frissítésekkel, a precíz, gyors váltások lebonyolításával és a kerékpárok rendben tartásával minden feltételt megadott a versenyzőknek.

1595957764

Sötétedés után kicsit csökkent a hőség, viszont ekkor már a sötétséggel is fel kellett venni a harcot. Sajnos a csapat által használt lámpák nem feleltek meg teljesen a céloknak, így gyakran úgymond emlékezetből kellett haladnunk. Sajnos vissza is csúsztunk átmenetileg a tizedik helyre. Aki éppen nem a pályán volt, az megpróbálta a lehető legtöbb időt a pihenésre fordítani, mert tudtuk: nagyon nehéz vasárnapunk lesz. Az addig elért eredménnyel a csapat nem volt elégedett, ezért elhatároztuk: mindent beleadunk!
Hajnalban ismét teljes létszámban, hatalmas lelkesedéssel „vártuk" újra a hőséget. Versenyünket a közel ötórás, embertelen hajrá koronázta meg. Már két körönként váltottunk, és mindenki a teljesítőképességének határát súrolva, szinte az ájulás határáig tekerte ki magát. A fáradtság különféle jelei ellenére az időeredmények folyamatosan javultak, a váltások pedig zökkenőmentesem folytak. A pokoli hosszú hajrának köszönhetően másfél-két percet javultak a köridők…"

1595957765

Az MH ÖHP MTB TEAM végül az úgynevezett „hobbi III" kategória 25 indulójából a 7. helyen fejezte be a huszonnégy órás versenyt. Közel 460 kilométert kerékpároztak – ez összesen 91 kört jelent. A csapattagok egyöntetű véleménye alapján egy nagyon jó hangulatú versenyen mindenki kihozta magából a maximumot, és tisztességesen helytálltak. Másképpen pedig fogalmazhatunk úgy is: gyorsak voltak, bátrak és egymáshoz mindvégig hűségesek…

Fotó: MH BHK archív

Címkéksport