Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgépes merénylet egy busz ellen Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 26. 12:31

Pokolgépes merényletet követtek el augusztus 25-én, vasárnap a jemeni fővárosban, Szanaában egy busz ellen, amely a légierő tagjait szállította támaszpontjukra. A terrorakcióban legalább hat ember meghalt, 26-an megsebesültek. Egy beszámoló szerint a pokolgépet a buszban helyezték el a támadók.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni szárnya immár évek óta heves harcot vív a helyi kormányzat ellen, s támadásai gyakran irányulnak a katonák ellen. Az utóbbi két évben katonai és biztonsági tisztségviselők tucatjait gyilkolták meg Jemenben.

Amerikai elemzők szerint az al-Kaida jemeni ága jelenti a terrorszervezet legveszélyesebb részét. Néhány héttel ezelőtt – éppen egy terrortámadástól tartva – az Egyesült Államok külügyminisztériuma elrendelte jemeni nagykövetségének részleges kiürítését és nem sokkal később Nagy-Britannia is hasonlóan rendelkezett a saját képviselete ügyében. Ezt megelőzően pedig 19 amerikai képviseletet zártak be a Közel-Keleten és Afrikában. Amerikai titkosszolgálati tisztviselők és közel-keleti diplomaták közölték: a nagykövetségek bezárását az indokolta, hogy elfogták Ajman az-Zavahri al-Kaida-vezér egy titkos üzenetváltását, amelyben nagyszabású támadás végrehajtására utasítja helyettesét Jemenben.