Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgépes merénylet egy tálibellenes milícia tagjai ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 14. 16:26

Öngyilkos merényletet követtek el október 13-án, szombaton az északnyugat-pakisztáni Darra Adam Khel településen egy tálibellenes milícia vezetői ellen. A robbantásban legalább 15 ember vesztette életét – közölte a rendőrség.

Az öngyilkos támadó a törzsi területen lévő település zsúfolt piacának kellős közepén, a lázadóellenes akcióbizottság irodájánál repítette levegőbe robbanóanyaggal megrakott autóját. A halálos áldozatok mellett a robbanásnak 25 sebesültje is van.

A merénylet elkövetéséért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, de a pakisztáni tálibok korábban is hajtottak végre hasonló támadásokat a településen.

A pakisztáni hadsereg az utóbbi években több offenzívát is indított a tálibok és más fegyveres csoportok ellen, amelyek az Egyesült Államok által támogatott iszlámábádi kormány megdöntéséért harcolnak. Az afgán határ mentén húzódó, nyughatatlan pastu törzsi területek erősségei ellen végrehajtott hadműveletek azonban nem törték meg a tálib szélsőséges csoportok hálózatát.

A kormány ezért arra kezdte ösztönözni a helyi törzsi vezetőket, hogy támasszák fel a hagyományos fegyveres milíciáikat, vegyék fel a harcot a tálibokkal és sorakozzanak fel az állam mögött.

Ezek a törzsi milíciák csak korlátozott sikereket értek el, viszont gyakorta válnak tálib támadások célpontjává.