Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin a fegyveres erők harckészültségének fokozását sürgeti

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 1. 16:48

Az orosz fegyveres erők harckészültségének fokozását, a haderő korszerűsítését és fejlesztését sürgette február 27-én, szerdán magas rangú katonai vezetők előtt mondott beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerint csak így lehet meghiúsítani a hadászati erőegyensúly felborítására irányuló nyugati törekvéseket.

Az orosz elnök a vezérkari akadémián szólalt fel. A hallgatóság soraiban, az első sorban, helyet foglalt Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje is.

A tavaly májusban ismét elnöki mandátumoz jutott Putyin elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy a fegyveres erőket fel kell készíteni a gyors reagálásra, ki kell rángatni őket a szerinte jelenleg túlságosan „kényelmes" állapotból.

Putyin megfogalmazásában az Egyesült Államok és a NATO keleti irányba terjeszkedik a tervezett rakétaelhárító rendszer európai telepítése révén. Putyin szerint a Nyugat arra törekszik, hogy felborítsa a hadászati erőegyensúlyt, ennek pedig – mint hangsúlyozta – útját kell állni.

Úgy vélte, hogy ennek érdekében az orosz fegyveres erők harckészségét „gyökeres mértékben" fokozni kell, ez a hadsereg nem engedheti meg magának, hogy „hátradőlve" szemlélje a másik fél terjeszkedését.