Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőröket ölt az al-Kaida Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 9. 22:44

Feltételezett al-Kaida-tagok egy csoportja összehangoltan megtámadott október 8-án, szerda hajnalban Jemenben több kormányzati és rendőrségi épületet, és megölt tíz rendőrt, illetve katonát – közölték biztonsági és egészségügyi források.

A géppisztolyokkal és rakétagránátokkal felfegyverkezett több tucatnyi terrorista az ország délkeleti részén lévő Baida tartomány azonos nevű székhelyén támadta meg a szóban forgó közintézményi épületeket és rendőrségi ellenőrzőpontokat. Legalább három, gépkocsiban elhelyezett pokolgépet robbantottak fel. A robbanások súlyosan megrongáltak több épületet és körülbelül 16 katonai és rendőrségi járművet. A tűzpárbaj a támadók és a biztonságiak között több mint három órán át tartott, a támadók utána elvonultak.

Nevük elhallgatását kérő katonai tisztségviselők közölték, hogy feltételezésük szerint a támadást az al-Kaida terrorhálózat jemeni (arab-félszigeti) szárnyának (AQAP) a tagjai követték el, akik rendszeresen hajtanak végre hasonló akciókat az országban, főleg annak déli részén.

A támadás előtt tanácskozást tartottak az országrész szunnita törzsi vezetői – akik közül több kötődik az al-Kaidához -, és ezen elhatározták, hogy „felveszik a harcot a rivális síita lázadókkal, akik az utóbbi időben megerősödtek a tartományban" – mondták a nyilatkozók. A törzsi vezetők úgy gondolják, hogy Baida városban a biztonsági erők soraiban sok támogatója van a síita lázadóknak.

Jemenben egyszerre több, az országot destabilizáló belső konfliktus zajlik: délen szeparatista mozgalom tevékenykedik, de az AQAP emberei is ott harcolnak. Ehhez adódik hozzá az északi húszik harca területük kiterjesztéséért és jogaik megerősítéséért. A síita vallású húszik korábban éveken keresztül vívtak fegyveres harcot a kormány ellen, és szunnita csoportokat is támadtak.

A síiták egyik szervezete, az Anszarullah szeptember 21-e óta szinte teljes ellenőrzése alatt tartja a jemeni fővárost, Szanaát.

Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök kedden nevezte ki miniszterelnökké addigi kabinetfőnökét, Ahmed Avad Mubarakot.