Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendületlenül

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2013. november 8. 16:16

A kiképzési esemény fedőnevéhez méltó módon, rendületlenül álltak helyt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái a Steadfast Jazz 2013 elnevezésű NRF gyakorlaton. A skarlátpiros barettsapkás honvédek Lengyelországban (is) bizonyították szakmai felkészültségüket a NATO gyorsreagálású erőinek november első hetében megrendezett minősítő gyakorlatán.

1595962568
A Magyar Honvédséget a legnagyobb létszámban a győri alakulat katonái képviselték a gyakorlaton

A Steadfast Jazz 2013 NRF (NATO Response Force) gyakorlat egy rendkívül összetett, többnemzeti kiképzési esemény volt, amelynek célja a Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságnak, az NRF 2014 komponens parancsnokságainak és az NRF 2014-be felajánlott erők alárendelt parancsnokságainak összekovácsolása, illetve a szolgálatba léptetést megelőző minősítés végrehajtása volt. Vagyis annak felmérése, hogy a jövő évtől szolgálatba lépő gyorsreagálású erők készen állnak-e feladatuk ellátására, valóban bevethetőek-e minősített helyzetben. Mindez egy stratégiai, hadműveleti és harcászati szintű, számítógéppel támogatott, parancsnoki-, törzsvezetési-, és terepen végrehajtott harcászati gyakorlaton valósult meg.

Ugyan a műveletek igazán látványos, éleslövészeti elemeket tartalmazó, terepen végrehajtott manőverekkel tarkított részeinek az Északnyugat-Lengyelországban található Drawsko Pomorskie gyakorlótere adott otthont – amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye -, de ezzel párhuzamosan Lettországban és Litvániában is zajlottak az események. A NATO – alapvetően Hollandiában található – Összhaderőnemi Parancsnoksága ugyanis Lettországba telepítette vezetési pontját, míg az Észak-atlanti Szövetség Különleges Műveleti Parancsnoksága és Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoportja Litvániában tevékenykedett.

1595962568
A terepen végrehajtott manővernek az észak-lengyelországi Drawsko Pomorskie gyakorlótér adott otthont

A november 2-8. között megrendezett eseményen a NATO huszonnyolc tagállamán kívül Svédország, Finnország és Ukrajna is képviseltette magát, így összesen hatezer katona részvételével zajlott a nagyszabású hadgyakorlat, melyből a terepen végrehajtott harcászati mozzanatokban háromezren voltak érintettek, míg ugyancsak háromezren a különböző parancsnokságokon és törzsekben teljesítettek szolgálatot.

A Balti-térségben – egy fiktív, antidemokratikus ország erőszakos olajkészlet-szerzési törekvése miatt – elmérgesedő konfliktus kezelésében a szárazföldi csapatok bevetése mellet, a Balti tengeren manőverező haditengerészet, valamint a többi közt valós repülést teljesítő légierő segítségére is szükség volt a műveletek során, így a szövetségesekhez tartozó győri kontingens – a Steadfast jazz 2013 gyakorlatot támogató Eagles Talon 2013 légierős gyakorlat egyik alegységeként – légvédelmi rakéta oltalmazásban részesítette a gyors reagálású erőket. A jó helyzetfelismerés, a helyes parancsnoki döntések, valamint a különböző képességek összehangolt alkalmazása révén, a magas intenzitású harci események a kezdeti védelmi műveleteket követően végül megnyugtató eredménnyel, a támadó félre mért ellencsapással, és az eredeti határvonal visszaállításával zárultak.

1595962568
Légvédelmi rakéta oltalmazás

Ugyan hazánkat legnagyobb létszámban a – tudásukat lengyel F-16-osok, Szuhojok, cseh és magyar Gripenek, valamint L-159-es földi csapásmérő repülőgépek, illetve Mi-24-es harci helikopterek ellen próbára tevő – MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái képviselték, de a Magyar Honvédég egyéb alakulatai is hozzájárultak a gyakorlat sikerességéhez. A győri egységen kívül a kiképzési eseményben különböző mértékben érintett volt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, a MH Görgey Artúr Vegyivédelmi Információs Központ, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, a Légi Vezetési és Irányítási Központ, a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, az MH Civil–Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj is.

A légvédelmi rakéta alegység tevékenységét megtekintette Kovács Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka, aki a hazai szerepvállalás sikerességét illetően hangsúlyozta, hogy „a magyar katonáknak nincs miért szégyenkezniük, hiszen a létrehozott többnemzeti kötelékben tökéletesen helytálltak, és sem elméleti, sem gyakorlati tudásban nem maradtak el a NATO többi tagállamának katonáitól." A nemzetközi környezetben szerezhető tapasztalatokról szólva elmondta, hogy „az állománynak e kiképzési esemény révén lehetősége nyílt az otthon is gyakorolt eljárásokat egy nagyobb méretű eszközparkkal, valamint vegyes fegyverzettel rendelkező többnemzeti kötelékben végrehajtania".

1595962569
A magyar katonák a többnemzeti kötelékben tökéletesen helytálltak

A Steadfast Jazz 2013 NRF gyakorlat a november 8-i záró ünnepséggel ért hivatalosan véget, az érintettek a 2014-ben szolgálatba lépő gyorsreagálású erőket alkalmasnak találták a feladatra.

A győri katonák az ünnepi sorakozót követően megkezdték a vegyes légvédelmi rakéta csoportosítás harcrendi elemeinek bontását és vasúti szállításhoz történő előkészítését. November 9-én kerül sor a haditechnikai eszközök vagonírozására, majd a száz főt számláló kontingens végül 10-én indulhat haza Győrbe.

Fotó: a szerző felvételei