Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantásos merényletek Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 24. 17:14

Legalább 153 ember meghalt és nagyon sokan megsebesültek a szíriai konfliktusban eddig viszonylag érintetlen, északnyugat-szíriai Tartúsz és Dzsabla kikötővárosokban május 23-án, hétfőn elkövetett robbantásos merényletekben – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező civil szervezet. A Latakia tartományban végrehajtott merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

A dzsihadista szervezethez kötődő Amak hírügynökség közölte, hogy a merénylők „alaviták gyülekezete" ellen hajtottak végre támadást. Bassár el-Aszad szíriai elnök és a rezsim több magas rangú tisztségviselője a síita iszlámból kialakult alavita kisebbséghez tartozik, a népcsoport többsége Latakiában él.

Az OSDH szerint összesen hét gépjárműbe rejtett pokolgépet hoztak működésbe közel azonos időben a Földközi-tenger partja menti városokban. Tartúszban legalább 48, míg a mintegy hatvan kilométerre északra fekvő Dzsablában 53 ember vesztette életét a robbantásokban. Feltehetően az összes áldozat civil.

A londoni székhelyű szervezet szerint a hét gépkocsi közül ötöt öngyilkos merénylők vezettek. A szíriai állami média jelentése szerint két öngyilkos merénylő egy benzinkutat támadott meg Tartúszban. Emellett egy autóba rejtett pokolgépet is működésbe hoztak. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint egy buszállomáson robbantottak, és ennek következtében gyulladt ki a benzinkút.

A szíriai állami média és az OSDH szerint Dzsablában az egyik robbantást egy kórház mellett követték el. A RIA Novosztyi szerint a kórház sürgősségi osztályát vették célba az elkövetők. Az orosz hírügynökség hozzáteszi, Dzsablában is egy buszállomásnál volt az egyik robbantás.

Az állami média tájékoztatása szerint a szíriai külügyminisztérium levélben fordult az ENSZ-hez, amelyben azt írták, a robbantásoknak köze van „a rijádi, ankarai és dohai ellenséges és szélsőséges rezsimek veszélyes mértékű eszkalációjának". Ezzel Damaszkusz arra utalt, hogy Szaúd-Arábia, Törökország és Katar fokozta támogatását a szíriai felkelőknek.

A tartúszi kikötő ad otthont a Damaszkusz szövetségesének számító Oroszország egyik haditengerészeti létesítményének. Dzsabla pedig mindössze néhány kilométerre fekszik a Hmeimim orosz katonai támaszponttól.

Egyelőre nem tudni, hogy az orosz hadseregnek a szíriai konfliktusba való beavatkozása vagy a tartúszi állomásozásuk kapcsolatban van-e a civilek elleni támadással, illetve azt sem, hogy van-e orosz áldozata a merényleteknek.