Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos veszteségeket szenvedtek a szakadárok és az orosz katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 4. 14:42

Súlyos veszteségeket szenvedtek a Moszkva-barát szakadárok és az orosz csapatok a kelet-ukrajnai Debalceve térségében zajló harcokban – tájékoztatott február 3-án, kedd reggel a harci helyzetet figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő, Dmitro Timcsuk.

Az elmúlt napokban súlyos harcok bontakoztak ki a stratégiailag fontos Debalceve térségében, amely beékelődik a szakadárok ellenőrzése alatt álló területbe. A donyecki és luhanszki szakadárok megpróbálják bekeríteni az ott állomásozó több ezer ukrán katonát.

Timcsuk közlése szerint a donyecki halottasházak megteltek az elesett fegyveresek holttesteivel, ezért ezek az intézmények már nem szolgálják ki a polgári lakosságot. Krasznij Lucs és Antracit városokban megteltek a sebesülteket befogadó kórházak. Sznyizsnijben, ahová a súlyos sebesülteket viszik, nincs elegendő orvosi műszer.

Beszámolt arról is, hogy a Debalcevétől északkeletre fekvő Popaszna településnél a szakadárok önjáró löveggel és két harckocsival megtámadták az ukrán hadsereg egyik ellenőrző pontját. A támadást visszaverték, egy páncélozott járművet és teherautót megsemmisítettek.

Ukrán részről Brjanka és Sztahanov települések körzetében mértek tüzérségi csapást az oroszbarát erőkre.

„Megszórtuk az ellenség állásait, beleértve az egyik vezetési pontjukat. Brjanka térségében több állásukat feladták" – tájékoztatott Timcsuk.

Hasonló sorsa jutott egy parancsnoki központ Metaliszt település körzetében, ahol az ukrán tüzérség a szakadárok egyik táborát lőtte.

Debalcevétől délnyugatra, Andrejevke településen a szakadárok tűz alá vették a helyi piacot. A támadás következtében tűz ütött ki, számos kommunális létesítmény és az infrastruktúra megrongálódott.

Eduard Baszurin, a szakadár erők „vezérkarának" helyettes parancsnoka azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában nyolc civil meghalt, 22 pedig megsebesült az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság területén lévő, lakott településeket ért, az ukrán haderő részéről indított ágyúzásban.