Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Svédország elismeri a palesztin államot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 31. 23:44

Svédország elismeri a palesztin államot – jelentette be Margot Wallström külügyminiszter október 30-án. Svédország az Európai Unió nyolcadik, de a közösség „régi” tagjai közül az első, amely elismeri a palesztin államiságot.

Az unióhoz 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott országok közül hét – köztük Magyarország – még a csatlakozást megelőzően elismerésben részesítette a palesztin államot.
Wallström a Dagens Nyheter című svéd napilapban közzétett kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Stockholm döntése a palesztinok önrendelkezéshez való jogát erősíti meg. „Néhányan úgy vélik, túl korai a lépés. Én azonban inkább attól tartok, hogy túl kései" – jegyezte meg a svéd külügyminiszter. Svédország azt reméli, hogy mások is követik majd a példáját – tette hozzá.

Mahmúd Abbász palesztin elnök üdvözölte a stockholmi lépést, „bátor és történelmi" tettnek nevezte azt. Abbász szóvivőjén keresztül egyúttal arra szólította fel „a világ összes országát, amely még mindig vonakodik elismerni jogunkat egy független palesztin államra (…), hogy kövessék Svédország példáját".
Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter ezzel szemben „sajnálatosnak" nevezte a döntést, amely szerinte „a szélsőséges elemeket erősíti". Úgy vélte, a svéd kezdeményezés „súlyos károkat okoz, és semmilyen haszna sincsen". Lieberman hozzátette, hogy a hasonló döntések a palesztin-izraeli béketárgyalásokon „megerősítik a palesztinok irreális követeléseit, és elhárítják a megegyezés lehetőségét".
Az Egyesült Államok már október elején, a Stefan Löfven kormányfő vezette svéd kabinet tervének ismertetése kapcsán „idő előttinek" nevezte „egy palesztin állam nemzetközi elismerését". Jen Psaki, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője akkor megerősítette, hogy országa támogatja „egy palesztin állam" létrehozását, de csak egy Izrael részvételével folyó tárgyalásos békefolyamat eredményeként.

Októberben a brit parlament képviselői megszavaztak egy törvénytervezetet, amely ugyancsak elismerné a palesztin államiságot.
A BBC brit közszolgálati adó gyűjtése szerint világszerte több mint 130 ország ismeri el a független Palesztinát. Az Európai Unió 28 tagállama közül Svédország és Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Bulgária, Románia, Málta és Ciprus nyilatkoztak erről.