Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadlábon Oszama bin Laden feltételezett volt testőre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. július 31. 9:33

Feltételesen szabadlábra helyezték július 27-én Tunéziában a Németországból kiutasított iszlamistát, aki Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet néhai vezetőjének volt a testőre.

A tunéziai terrorellenes hivatal közölte, hogy a Sami A. néven azonosított férfi szabadlábon várhatja ki az ellen indított nyomozás végét, ez idő alatt azonban nem hagyhatja el az észak-afrikai ország területét. A terrorizmussal gyanúsított iszlamistát július 13-án kitoloncolták Tunéziába, azóta a helyi hatóságok őrizetében volt. Ugyanakkor az észak-afrikai ország törvényei szerint vádemelés nélkül maximálisan 15 napig tarthatják fogva.

Mielőtt a férfit kitoloncolták, a kérdésben dönteni hivatott gelsenkircheni bíróság úgy határozott, hogy Sami A.-t nem szabad visszaküldeni Tunéziába, mert nincs rá garancia, hogy ott nem fogják megkínozni. A törvényszék szerint a „kitoloncolás súlyosan jogsértő volt". Időközben a gelsenkircheni bíróság egy tízezer eurós bírság terhe mellett felszólította a bochumi bevándorlási hivatalt, hogy legkésőbb július 31-ig szállítsa vissza a férfit Tunéziából.

A tunéziai hatóságok szerint eddig nem érkezett hozzájuk Németországból megkeresés Sami A. visszaküldése ügyében. A tunéziai jog alapvetően lehetővé teszi terrorizmussal gyanúsított állampolgárok kiadatását más országoknak. A tunéziai iszlamista ügyvédje két hete közölte: nincsenek okok, amelyek kizárnák védence visszatérését Németországba. Mint mondta, amint Sami A.-t szabadlábra helyezik, a tuniszi német nagykövetségnek vízumot kell adnia neki.

Sami A. 2005 óta élt családjával együtt Bochumban. A német hatóságok terrorszervezetben eltöltött múltja miatt potenciális fenyegetésként tartották számon, rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen. Az egyik ilyen alkalommal vették őrizetbe június végén, és került kiutasítási őrizetbe, miután a bevándorlási hivatal felfüggesztette annak a korábbi bírósági döntésnek a hatályát, amely megtiltotta a férfi kitoloncolását, ugyanúgy amiatt, mert Tunéziában megkínozhatják.

Azt a bíróság nem vitatta, hogy a férfi az ezredforduló környékén az al-Kaida tagja volt. Bizonyítottnak találták, hogy Afganisztánban a terrorszervezet egyik táborában kapott kiképzést, és egy időben Oszama bin Laden testőrségének tagja volt. Sami A. azt állította, a kérdéses időszakban vallási tanulmányokat folytatott a pakisztáni Karacsiban.