Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadon engedett néhány asszír keresztényt az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 13. 7:36

Váltságdíj fejében engedtek el 22 asszír keresztényt a februárban elrabolt kétszáz közül.

Szabadon engedett huszonkettőt a februárban Haszaké tartományban elrabolt kétszáz asszír keresztény közül az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet kedden Szíriában – közölték civil szervezetek.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet tájékoztatása szerint az asszírokat váltságdíj fejében engedték szabadon. Az ügyletet törzsi vezetők közvetítették.

Az Asszír Emberi Jogi Hálózat (AHRN) nevű civil szervezet szerint a kedden szabadult túszok közül tizennégy nő. A Facebook közösségi oldalra feltett fényképek arról tanúskodnak, hogy a szabadságukat visszanyert foglyok szinte egytől-egyig idős emberek.

A több mint 220 elrabolt asszír többsége továbbra is az IÁ fogságában van. Mindeddig összesen negyvenöten kapták vissza szabadságukat – közölte egy svédországi asszír civil szervezet.

Az IÁ fegyveresei a múlt héten újabb hatvan keresztényt raboltak el, miután elfoglalták a Szíria középső részén fekvő el-Karjatein várost. Bár a foglyok felét azóta elengedték, a többiek sorsáról nincsenek információk.

A polgárháború előtti huszonhárom millió fős szíriai lakosság mintegy tíz százalékát tették ki a keresztények.