Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerb csendőrségi akció Észak-Mitrovicában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 2. 10:10

A szerbek lakta Észak-Mitrovicában a szerb csendőrség október 31-én, szerdán őrizetbe vett egy szerb férfit, jóllehet a helység koszovói fennhatóság alá tartozik.

Pristinai sajtójelentések szerint Slavoljub Jovicot a szerb rendőrség különleges egysége, a csendőrség tagjai hurcolták el egy szerb igazgatás alatt álló kórházból. A férfi az 1999-es koszovói háború után az úgynevezett hídőrség vezetője volt – a fiatal szerbekből álló egység az Ibar folyó hídjánál őrködve megakadályozta, hogy albánok szerb területekre lépjenek.

Jovic fejére zsákot húztak a kórházban, majd egy fekete autóba tuszkolták, és egy öt járműből, köztük egy mentőautóból álló konvojjal elrobogtak – adta hírül szemtanúkra hivatkozva a koszovói sajtó. Az akcióban a szerb csendőrség több mint 20 embere vett részt.

A szerb Tanjug hírügynökség jelentése szerint a Mitrovicából elrabolt férfit a szerbiai kraljevói bíróságra vitték, amely elrendelte 30 napos vizsgálati fogságba helyezését. Jovicot azzal gyanúsítják, hogy június 1-jén az észak-koszovói Rudaréban meg akarta gyilkolni a nemzetközi KFOR egység két katonáját.

Jóllehet a koszovói média csütörtökön az ország területi integritásának a szerb csendőrök általi feltételezett megsértéséről cikkezett, a pristinai kormány egyelőre hallgat az incidensről.

Korábbi sajtójelentések szerint Észak-Koszovóban továbbra is több száz szerb rendőr tevékenykedik illegálisan.

Az Európai Unió a kapcsolatok szorosabbra fűzésének egyik feltételéül szabta a párhuzamos állami struktúrák felszámolását Észak-Koszovóban. A kérdésről jövő héten tárgyal Brüsszelben Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói kormányfő.

Az Észak-Koszovóban élő mintegy 40–60 ezer szerb továbbra is elutasítja Pristina fennhatóságát. Belgrád sem akarja elismerni Koszovó függetlenségét, bár Dacic hajlik a „nyitott kérdések" megoldására.