Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria – A felkelők elfoglaltak egy fegyverraktárat a főváros közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 4. 14:11

A szíriai felkelők elfoglaltak egy fegyver- és lőszerraktárat augusztus 3-án,szombat hajnalban a fővárostól 50 kilométerrel északkeletre fekvő Kalamún térségében – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

Az emigráns jogvédő szervezet szerint „a Liva al-Iszlám, az an-Nuszra Front, az at-Tauhíd zászlóalj, a Magavir ezred és a Kalamún Mártírjainak zászlóalja" hajtotta végre a sikeres akciót, s a lázadók „harckocsi-elhárító fegyvereket, Grad rakétákat és különféle lőszereket zsákmányoltak a szombatra virradó éjjel vívott harc után".

Damaszkusz térségében több helyütt is voltak összetűzések: délebbre a Bassár el-Aszad elnökhöz lojális erők hónapok óta próbálják elűzni a lázadókat, északabbra, Homszban pedig a hadsereg két olyan lázadók kezén lévő negyedre, Dzsuret-as-Síjára és Kuszurra összpontosítja támadásait, amelyek közel vannak a kormányerők által a héten már visszafoglalt Haldíjéhez.

Az északi Haszaka tartományban a kurdok és a dzsihadisták között folytatódtak a harcok, két héttel azután, hogy kiűzték az iszlamista lázadókat a török határ menti Rász-el-Ainból. Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) „mérsékletre" szólította fel a feleket „a civilek biztonsága és a foglyok kiszabadulása érdekében".

A hét elején az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő dzsihadista csoportok 200 kurd civilt ejtettek túszul Aleppó tartományban.

Az SZNK kifejezte „nagy nyugtalanságát" amiatt is, hogy még mindig nem tudni Paolo Dall,Oglio olasz jezsuita pap hollétéről, aki hétfőn tűnt el Rakkában. „Kérünk mindenkit, aki érintett Paolo atya eltűnésében, hogy jelentkezzék, és engedjék el őt" – olvasható az ellenzéki koalíció közleményében.

Az UNICEF, az ENSZ gyermeksegélyezési alapja pedig arra hívta fel ugyancsak szombaton a felkelők és a kormányerők figyelmét, hogy „gyorsan romlik a nők és a gyermekek helyzete Homszban", és „újabb akadályok gátolják az élelmiszer-szállítmányok eljuttatását" a város nyugati al-Vaer negyedébe, ahova mintegy 400 ezer lakos menekült át más negyedekből.

Pénteken összesen 110 halálos áldozatuk volt a szíriai erőszakcselekményeknek a londoni székhelyű megfigyelő központ adatai szerint.