Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria: késhet a vegyi fegyverek elszállítása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 10. 11:37

A polgárháború okozta nehézségek miatt késhet a vegyi fegyverek elszállítása Szíriából – közölte december 9-én, hétfőn a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főtitkára.

A fennakadások ellenére mindössze csekély késedelem várható – közölte Ahmet Üzümcü, a szíriai vegyifegyver-arzenál felszámolásával megbízott szervezet főtitkára, majd hozzátette, hogy a teljes megsemmisítésre kiszabott eredeti, 2014. június 30-i határidő továbbra is teljesíthető.

Az érvényes menetrend szerint a legveszélyesebb anyagokat december 31-ig, a maradékot pedig 2014. február 5-ig kellene elszállítani az országból.

„Az országban uralkodó állapotok miatt meglehetősen nehéz lesz tartani ezt a határidőt" – mondta a jelenleg Oslóban tartózkodó Üzümcü, aki kedden veszi át a szervezetnek ítélt, idei Nobel-békedíjat.

„Vannak nagyon szoros céldátumok, amelyeknek eleget akarunk tenni, abban azonban biztos vagyok, hogy a június végi határidőt be fogjuk tartani" – tette hozzá a főtitkár.

A legnagyobb problémát a polgárháborús állapotok és a főutak elvágása jelenti. A légi szállítás nagyon kockázatos, akárcsak átvágni Libanonon. A harmadik lehetőséggel, a Damaszkusz és a szíriai tengerpart közötti főútvonallal az a gond, hogy ezen a területen voltak időnként a leghevesebb harcok a rendszer és ellenfelei között.

A szíriai hadsereg éppen hétfőn jelentette be, hogy teljes egészében ellenőrzése alá vonta ezt, a Damaszkusztól Homsz városon keresztül a tengerpartig vezető utat.

Üzümcü szerint az elszállítás első üteme január elején vagy közepén érhetne véget, a második ütem pedig „néhány napot" késhet.

Damaszkusz 1300 tonna vegyifegyver-gyártáshoz szükséges vegyi anyag és prekurzor (elővegyület), valamint több mint 1200 töltetlen lövedék meglétét jelentette be. A szarint, mustárgázt és egyéb mérgező anyagot február 5-ig kell elszállítani a közel-keleti országból, kivéve az izopropanolt, azt ugyanis Szíriában semlegesítenék.

A szíriai hatalom által bejelentett vegyifegyver-gyártó létesítményeket december 15. és 2014. március 15. között kell felszámolni. A legveszélyesebb anyagokat 2014 áprilisáig, a többit pedig június 30-áig kell megsemmisíteni. Az amerikai kormány felajánlotta, hogy egyik hajóján, nemzetközi vizeken semmisítsék meg a legveszélyesebb szíriai vegyi fegyvereket.