Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szöul szerint Washingtonnak enyhítenie kellene a Phenjannal folytatandó párbeszéd feltételein

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. február 27. 9:41

Mun Dzse In dél-koreai elnök szerint az Egyesült Államoknak enyhítenie kellene az Észak-Koreával folytatandó párbeszédének feltételein – idézte február 26-án, hétfőn a dél-koreai államfőt hivatala.

A dél-koreai államfő ezt Liu Jen-tung kínai miniszterelnök-helyettessel tartott találkozóján jelentette ki az elnöki hivatal beszámolója szerint. Mun szerint Észak-Koreának pedig hajlandóságot kell mutatnia a nukleáris leszerelésre. A dél-koreai elnök megismételte, hogy hajlandó lenne közvetíteni az Egyesült Államok és Észak-Korea között a Koreai-félszigeten kialakult nukleáris válság megoldása érdekében.

Egy dél-koreai kormányzati forrás szerint a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségére vasárnap érkezett magas rangú észak-koreai delegáció vezetője, Kim Jong Csol hétfőn ismét jelezte, hogy Észak-Korea hajlandó lenne a párbeszédre az Egyesült Államokkal. „Az ajtó a párbeszédre az Egyesült Államokkal nyitva áll" – idézte a forrás az Észak-Koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnökét és a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottját, aki ezt a dél-koreai elnök legfőbb nemzetbiztonsági tanácsadójával tartott megbeszélésén közölte.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a phjongcshangi téli olimpia záróünnepségére érkezett magas rangú észak-koreai delegációval tartott találkozóján Mun javaslatot tett a nukleáris leszerelést előirányzó konkrét ütemterv kidolgozására. A delegáció nem adott konkrét választ a javaslatra a Yonhap szerint.

Arra, hogy Észak-Korea hajlandóságát fejezte ki az Egyesült Államokkal való tárgyalásra, a Fehér Ház vasárnap úgy reagált: az Észak-Koreával folytatandó bármilyen párbeszédnek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez kell elvezetnie. „Az Észak-Koreára gyakorolt lehető legnagyobb mértékű nyomásnak folytatódnia kell addig, amíg Phenjan nem mond le az atomfegyverről" – áll a a közleményben.

Az Észak-Koreára gyakorolt maximális nyomás mellett érvel Japán is. Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára ezzel összefüggésben hétfőn kijelentette: Tokió fontolóra veheti további egyoldalú szankciók kivetését Phenjanra.