Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szudánban sok halottja van a törzsi összecsapásoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 31. 14:44

Legalább 128 fegyveres meghalt az elmúlt napokban rivális törzsek közötti összecsapásokban a Szudán nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban – közölte egy törzsi vezető július 30-án, kedden.

Ahmed Hiri, a miszeríja arab törzs egyik vezetője azt mondta, hogy a Garszita városától keletre lezajlott harcokban 28 emberük elesett, míg ők megölték a velük szemben álló szalamat törzs száz tagját. Hozzátette, hogy 17 sebesültjük is van, és attól tart, hogy emelkedik a halálos áldozatok száma. A szalamat törzs állítása szerint csupán 52 embert vesztett a harcokban.

A két törzs idén július 3-án tűzszünetet kötött, amely kárpótlást helyez kilátásba a másik félnek, továbbá lehetővé teszi a menekültek visszatérését. Eltigani Szeiszi, Dárfúr tartomány egyik vezetője úgy vélekedett, hogy az állami hatóságok hiánya az oka a térségbeli összecsapásoknak.

Az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó ereje (UNAMID) szerint a két törzs rivalizálása a feszültség növekedésének forrása. Ennek következtében ugyanis az év első öt hónapjában mintegy háromszázezer ember volt kénytelen elhagyni lakhelyét, ami kétszerese az előző években nyilvántartott adatoknak.

A 2003 óta tartó dárfúri konfliktusnak az ENSZ számításai alapján eddig 300 ezer halottja van, míg a szudáni kormány szerint 10 ezren haltak meg. Ezenfelül mintegy 1,8 millió ember hagyta el kényszerűségből lakhelyét. A térségben a nem arab fegyveres felkelők harcolnak a kartúmi kormány által támogatott erők ellen. A térségbe 2007-ben vezényeltek kéksapkásokat, hogy igyekezzenek egymástól távol tartani a szemben álló feleket.