Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenhat iraki határőrt öltek meg az Iszlám Állam tagjai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 2. 12:48

Legkevesebb tizenhat iraki határőrrel végeztek az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tagjai december 1-én, hétfőn hajnalban a közel-keleti ország nyugati részén – közölték az iraki hatóságok.

Faleh al-Isszavi, a nyugat-iraki el-Anbár tartomány kormányzó tanácsának helyettes vezetője azt mondta, hogy a határőrség tizenhat tagja, köztük egy határőrtiszt életét vesztette, további négyen megsebesültek a szíriai-iraki határnál fekvő al-Walíd városa közelében található határátkelő elleni támadásban.

Az ENSZ iraki missziójának illetékese hétfőn arról számolt be, hogy novemberben 1232 iraki állampolgár halt meg és 2434 sebesült meg erőszakcselekményekben és különféle terrortámadásokban. Hozzátette, hogy a legfrissebb adatok alapján októberhez képest némi csökkenés tapasztalható.

El-Anbár tartomány egészségügyi igazgatósága a világszervezet illetékes szerveit arról tájékoztatta, hogy a nyugat-iraki térségben legkevesebb 402 ember vesztette életét, közülük a legtöbben Ramádiban, ahol az Iszlám Állam dzsihadistái folyamatosan összecsapnak az iraki biztonsági erők tagjaival. Az ENSZ független forrásokból megerősítette, hogy a központi Bagdad tartományban legkevesebb 332 személy halt meg erőszakos cselekményekben.

Irak az amerikai csapatok 2011-es kivonása óta legsúlyosabb válságát éli át. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatból kivált Iszlám Állam vezette szunnita csoportok megszállták az ország területének egyharmadát. Irakban és Szíria egyes keleti területein az iszlamisták „kalifátust" kikiáltottak ki, és a saría, az iszlám törvénykezés saját felfogásuk szerinti kíméletlen változatát kényszerítik a helyi lakosságra.