Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több halálos áldozattal járt a tálib felkelők rajtaütése

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. november 7. 10:44

Tálib fegyveresek rajtaütöttek az Afganisztán középső részén fekvő Gazni tartomány egyik ellenőrző pontján – közölte Árif Núrí, a tartomány kormányzójának szóvivője november 5-én.

Núrí szerint a támadásban hét katona és hat rendőr vesztette életét, további négy katona megsebesült. Hozzátette: a három órán át tartó tűzharcban hat tálib fegyveres halt meg, heten közülük megsebesültek. A helyszínre küldött erősítés tagjait az úton szintén többször megtámadták. Az alig két napja felállított, és a harcok során szinte teljesen megsemmisült ellenőrző pont elleni támadás elkövetőjeként a tálibok egyik szóvivője, Zabihullah Mudzsahid a radikálisok nevében már jelentkezett. Az iszlamista fegyveresek vasárnap éjszaka is lecsaptak, az ország déli részén fekvő Kandahár tartományban négy rendőrt öltek meg.

A tálibok, akik Afganisztánnak jelenleg csaknem felét tartják ellenőrzésük alatt, szinte naponta hajtanak végre támadásokat elsősorban katonai célpontok ellen. A fegyveres lázadók továbbra sem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni a kabuli kormány képviselőivel, mivel a nemzetközileg elismert kormányt Washington bábjának tekintik.

A radikális iszlamisták terrorcselekményei egyre gyakoribbá váltak az országban október 20-án tartott választások előtt, ami miatt Kandahár tartományban egy héttel később tartották meg a voksolást, Gazniban pedig biztonsági okok miatt 2019-re halasztották.

Az október 31-én az afgán hadsereg lezuhant helikopterének balesetében meghalt 25 áldozat holtteste közül tizenkettőt már megtaláltak – közölte Mohibullah Mohib, a Farah tartomány kormányzójának szóvivője. A többi még mindig ellenséges területen van – tette hozzá a tálibokra utalva, akiknek egyik szóvivője WhatsApp-üzenetben jelentette be, hajlandók kiadni a holttesteket, amennyiben cserébe megkapják a kandahári rendőrfőnök, Abdul Razek tálib merénylőjének holttestét. Ehhez hasonló csere már máskor is volt az afgán biztonsági erők és a tálibok között.

A tálibok 2001 óta, amióta az Egyesült Államok vezette szövetségesek elűzték őket a hatalomból, a kormány elmozdítására és az iszlám törvénykezés újbóli bevezetésére törekszenek.