Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét remekeltek a bocskais lövészek

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2018. november 7. 9:17

Termékenynek bizonyult az elmúlt időszak a bocskais lövészek számára, hisz a dandár csapatai két rangos lőbajnokságról is számos éremmel tértek vissza.

1599195428
Idén negyedik alkalommal adott otthont a Gemini Lőtér a Közszolgálati Kézifegyver Kupának, amelyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár is képviseltette magát egy csapattal. Az öt pályából álló, dinamikus elemeket tartalmazó lőfeladatokat a nemzetközi IDPA (International Defense Pistol Association) szabályrendszere szerint értékelték. Az IDPA egy önvédelmi és dinamikus lövészetre épülő versenyszám, amelyben a célok megfelelő, veszélyességi sorrendben történő leküzdése a cél a lehető legrövidebb idő alatt. A megmérettetésen 181 egyéni induló és 28 csapat mérte össze tudását. A nap végén a bocskais csapat, azaz Fenyves József százados, Varga Gábor százados és Kiss-Varga Gábor zászlós is felállhatott a dobogóra, megszerezve a bronzérmet a nehéz és színvonalas versenyen.

A következő éremesőt az 1956. október 23. Emlékverseny Nemzeti Hadipisztoly verseny hozta a dandárnak, amelyet Szentendrén, a Honvéd Kossuth Lövészklubban tartottak október végén. E megmérettetésre szolgálati (P9RC) és hadi (7.65mm-40.cal) fegyver kategóriában lehetett nevezni, két csapattal érkeztek a bocskaisok: Fenyves József százados, Varga Gábor százados és Kiss-Varga Gábor zászlós, valamint Fa Árpád főhadnagy, Nagy Ákos zászlós és Sárosi Ferenc zászlós.

1599195429
A tornán a megszokottól eltérően statikus lövészetben („pontlövészet") mérhették össze tudásukat a versenyzők, akik között több korábbi bajnok is volt. Egy versenyszám 40 lövésből állt 25 méterre kihelyezett célokkal, az első kétszer tíz lövést négyes körös mellalakra, a maradék négyszer öt lövést pedig beforduló olimpiai alakra kellett leadni. Az olimpiai alak érdekessége, hogy a lövéseket készenléti helyzetből indítva kell leadni, miközben a cél csak rövid időre (ötször három másodpercre) mutatkozik, és közben 7 másodpercre befordul, amikor a fegyvert újra készenléti helyzetbe kell engedni.

A már jól összeszokott Fenyves- Varga-Kiss-Varga trió mindkét kategóriában megszerezte az aranyérmet, de kitűnő egyéni eredmények is születtek. Szolgálati kategóriában Varga Gábor százados bronzérmet szerzett, míg „Hadi" kategóriában Kiss-Varga Gábor zászlós az aranyat vihette haza. Mindemellett a megmérettetés legeredményesebb versenyzője is Kiss-Varga zászlós lett. Az első helyezett tárgyjutalma egy 357-es RUGER márkájú Revolver sportpisztoly volt.

1599195429
Fotó: a szerző felvételei