Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 1600 halottja van már a koalíció szíriai légicsapásainak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 24. 10:33

Több mint 1600 halálos áldozata van eddig Szíriában azoknak a légicsapásoknak, amelyeket az amerikai vezetésű koalíció öt hónap alatt végrehajtott az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet megszálló erői ellen – közölte február 23-án, hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A londoni székhelyű civil szervezet szerint csaknem az összes halott az IÁ-nak és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának, az an-Nuszra Frontnak a tagja volt, a fegyvertelen civil halálos áldozatok száma 62.

A szeptember 23-án kezdett légicsapások eddig az Iszlám Állam 1465 tagját – többségükben nem szíriaiakat – és az an-Nuszra 73 dzsihadistáját ölték meg, valamint az IÁ egy túszát az északi Rakkában, a szélsőséges csoport szíriai „fővárosában" – közölte az OSDH.

Washington – arab országok egy kisebb koalíciójával – tavaly Szíriára is kiterjesztette az IÁ erői ellen Irakban kezdett légi hadműveleteket.

A szélsőséges dzsihadista szervezet, amely 2013-ban jelent meg a szíriai konfliktusban, nagy területeket hódított meg Irakban és Szíriában, ahol „kalifátust" kiáltott ki, külföldről hívott be harcosokat, és az általa megszállt területeken terroruralmat vezetett be, rettegést keltve egyebek mellett külföldi túszainak, hadifoglyainak és általa ellenségnek kikiáltott civileknek a lefejezésével, keresztre feszítésével vagy élve elégetésével.