Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nagy Háborús megemlékezésben segít a Centenáriumi Programiroda

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. február 24. 9:30

Rengeteg munkát ad az első világháború százéves évfordulója a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálynak. Az emlékévhez kapcsolódó szervezést hivatott megkönnyíteni a Centenáriumi Programiroda − tudtuk meg Maruzs Roland alezredestől, a főosztály Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztályának vezetőjétől.

1595988342

A centenáriumnak köszönhetően olyan mértékben nőtt a megkeresések és a feladatok száma, hogy azoknak a főosztály állománya már nem tudott eleget tenni. Ezért 2014 nyarán elindult az új szervezeti elem felállítása, és megkezdte működését a Centenáriumi Programiroda. A tíz főt foglalkoztató szervezet a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály keretén belül tevékenykedik. Feladatuk az első világháborúval kapcsolatos programok szervezése, illetve a centenáriumhoz kapcsolódó hadisírgondozó feladatok támogatása – mondta Maruzs Roland alezredes, aki osztályvezetőként szakmailag irányítja a programiroda munkáját.

„A programszervezés mellett az adatbázis-szerkesztés is a feladataink közé tartozik. Utóbbi nagyon fontos, mert szeretnénk létrehozni a háború végének évfordulójáig, vagyis záros határidőn belül egy átfogó első világháborús adatbázist, amelyet itthon az ötvenes években megsemmisítettek. Jelenleg a bécsi hadilevéltár anyagaiból dolgozunk, ezekből származtatjuk vissza az adatokat, többek között ebben is segítenek a programiroda dolgozói" – emelte ki Maruzs Roland.

1595988342

Komoly feladat volt az olaszországi Fogliano di Redipugla-i megemlékezés megszervezése 2014 szeptemberében, amelyet dr. Karancsy Mónikának – a programiroda olasz referensének – köszönhetően sikerült gördülékenyen végrehajtani.

A programiroda vezetője, dr. Téglás Gyula alezredes és Csernóczky Judit közreműködésével folyik az év egyik legjelentősebb programjának, az Isonzó Expressz nevű nyilvános különvonat útjának a szervezése, melyet együttműködési megállapodás keretében közösen indítunk az Indóház Bt.-vel, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvánnyal és a Budakeszi Kultúra Alapítvánnyal – mondta el Maruzs alezredes. Az Isonzó Expressz az olasz hadműveleti területen kezdődött harcok századik évfordulóján indul útjára. A szerelvény július 20−23. között az első világháborús olasz front déli szakaszán, az Isonzónál tesz körutat.

„A közeljövőben a Przemysl-erőd elestéhez kapcsolódó megemlékezések adnak nekünk munkát, számos első világháborús temető és emlékmű felújítása mellett a váci első világháborús emlékművet újítjuk fel az önkormányzattal és civil szervezetekkel együttműködve. Az emlékmű felavatására a magyar hősök emléknapján kerülhet sor teljes katonai tiszteletadás mellett" – mutatta be az előttük álló feladatokat Maruzs Roland.

1595988343

Fotó: vaci-naplo.hu és archív