Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint százötven tálib lázadóval végzett az afgán hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 24. 20:39

Legalább százötvenegy tálib lázadót ölt meg az afgán hadsereg az utóbbi tizenkét nap során az ország keleti, Pakisztánnal határos részében – közölte Kunár tartomány rendőrfőnöke december 23-án, kedden.

Abdul Habíb Szajjedkaili tábornok közlése szerint a Dangam körzetben kirobbant harcokban legalább 151 iszlamista felkelőt megöltek és több mint száz megsebesült. A tisztségviselő elmondta, hogy a hadsereg a pakisztáni tálibok és a szintén pakisztáni bázisú Laskar-e-Taiba iszlamista csoport fegyvereseivel folytatott összecsapásokat.

„A harcokban tizenhét külföldi harcos vesztette életét, ez pedig azt bizonyítja, hogy a térségben nem csak helyi lázadók tevékenykednek" – mondta a rendőrfőnök, hozzátéve, hogy mivel Dangam csak négy kilométerre van a határtól, nagyon könnyű átjutni oda Pakisztánból.

Szajjedkaili közölte, hogy a hadsereg offenzívájához számos helyi lakos is csatlakozott, közülük a jelzett időszakban öten haltak meg, tizenketten pedig megsebesültek.

A tálibok tagadták, hogy a kormányerők ennyi harcosukkal végeztek volna, ők maguk azonban nem adtak meg konkrét számokat.

Az afgán hadsereg hétfőn jelentette be, hogy offenzívát indítottak a tálibok ellen a pakisztáni határ közelében fekvő Kunár tartományban, miután az iszlamista fegyveresek 149 embert – közöttük 133 iskolást – mészároltak le a pakisztáni Pesavarban.

Afganisztán és Pakisztán a pesavari iskola elleni véres támadást követően bejelentette, hogy együtt veszi fel a harcot a tálib terrorizmus ellen. Afgán illetékesek arról számoltak be kedden, hogy a két dél-ázsiai ország még nem indított közös műveleteket a határtérségben, de tárgyalnak az együttműködésről. A két ország határa mentén húzódó hegyvidék a tálibok fellegvára.

Az afgán fővárosban és az ország más részein a külföldi katonák december végi kivonásának közeledtével megnőtt a táliboknak tulajdonított merényletek száma.

A NATO harci küldetése a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás után több mint 13 évvel, december 31-én ér véget. A 2010-ben még 130 ezer fős szövetséges kontinensből mindössze 13 ezer katonát hagynak Afganisztánban január 1-től, amikor kezdetét veszi az afgán fegyveres erőket főleg kiképzéssel, tanácsadással és támogatással segítő, „Resolute Support" (Eltökélt Támogatás) elnevezésű művelet.