Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török katonák lelőttek egy szíriai kurdot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 3. 12:13

Egy szíriai kurd fegyverest lelőttek, két másikat pedig megsebesítettek török katonák október 2-án,  kedden a két ország határövezetében; ez volt az első ilyen incidens a két ország között a szíriai konfliktus másfél évvel ezelőtti kezdete óta – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A három kurd – egy olyan kurd fegyveres csoport tagjai, amely szemben áll Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével, de bizalmatlan a felkelők iránt is – járőrözött a határ szíriai oldalán a többségükben kurdok lakta északkeleti Haszaka tartományban, amikor a túloldalról a törökök lövései eltalálták őket – mondta el Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője.

Mint hozzátette, a lelőtt kurd harcosok a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia tagjai, amely közel áll a Demokratikus Egység Pártjához (PYD), a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai ágához. A szakadár PKK-t Törökország és több más ország is terrorszervezetnek tekinti.

A szíriai kurdok óvatosan kapcsolódtak be az Aszad-rezsim elleni felkelésbe, úgy, hogy közben igyekeztek megvédeni az erőszaktól azokat a térségeiket, ahol a fő lázadó erő, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) tagjai nincsenek jelen.

Ankara a múltban azzal vádolta Damaszkuszt, egykori szövetségesét, hogy a PYD-re „bízott" több észak-szíriai, határ menti övezetet, s ezt a törökök ellenük irányuló lépésnek tekintették. A szíriai reguláris hadsereg júliusban harc nélkül kivonult több kurd régióból, s azokba a YPG fegyveresei vonultak be, a rezsimmel való összejátszás gyanúját keltve.

A hagyományos szíriai kurd pártok és a PYD közötti nagyfokú bizalmatlanság ellenére július 11-én megegyezés született, hogy egyesítik soraikat.

Címkékjárőrjog