Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Totális háborútól” tart a brit vezérkari főnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 29. 21:04

„Totális háborúba” keveredhet Nagy-Britannia, ha katonailag beavatkozik Szíriában – közölte április 28-ai, vasárnapi sajtóértesülések szerint a brit vezérkari főnök.

Sir David Richards tábornok a The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap katonai forrásai szerint annak a véleményének adott hangot a brit hadvezetés tagjai előtt, hogy ha a vegyi fegyverek gyanított szíriai bevetésére a nemzetközi közösség katonai válaszlépéseket tesz, a beavatkozásnak „hatalmas mértékűnek" kellene lennie ahhoz, hogy sikerrel járhasson.

Richards idézett szavai szerint még egy humanitárius védett övezet létrehozása is nagyszabású katonai műveletet igényelne a szíriai rezsim együttműködése nélkül.

A lap szerint magas beosztású brit külügyminisztériumi illetékesek is attól tartanak, hogy a védőzónák létrehozása nyomán Nagy-Britannia teljes körű hadműveletbe keveredhet bele Szíriában, mivel számolni kell azzal, hogy ezeket az övezeteket a szír kormányerők megtámadják.

A The Sunday Times forrásai szerint Richards azt is kijelentette, hogy a szíriai légvédelem miatt nem lenne elégséges egy repüléstilalmi övezet létrehozására korlátozódó művelet.

A lap által idézett más katonai szakértők szintén arra hívták fel a figyelmet, hogy a szír légtérben járőröző nyugati harci repülőgépek még akkor is veszélyben lennének, ha a repüléstilalmi övezet kialakításának első lépéseként légitámadásokat hajtanának végre a szíriai légvédelmi állások ellen. A kormányerőknek ugyanis a feltételezések szerint 300 mozgatható és 600 rögzített légvédelmi rakétarendszerük van – írta a The Sunday Times.

A lap értesülései szerint a kidolgozott vésztervek között szerepel egy amerikai vezetéssel indítandó művelet, amelynek célja repüléstilalmi zónák kialakítása a szíriai légtérben; a műveletben részes brit harci gépek valószínűleg ciprusi támaszpontokról szállnának fel.

Brit katonai szakértők a The Sunday Timesnak azt mondták, hogy egyes mobil rakétaütegek valószínűleg túlélnék a légitámadásokat és bevethető állapotban maradnának.