Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is aggasztónak tartja Oroszország lépéseit a NATO

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. október 26. 13:55

Megkezdődött a NATO védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása Brüsszelben. A magyar delegációt Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes vezeti. (Kiküldött munkatársunk jelenti Brüsszelből!)

Október 26-án, kora délután megkezdődött a NATO védelmi minisztereinek találkozója az észak-atlanti szövetség brüsszeli főparancsnokságán. Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a tanácskozás a nyári varsói csúcson elfogadott döntések továbbviteléről, gyakorlati kivitelezéséről szól majd. A tárcavezetők eszmét cserélnek a szövetség elrettentési és védelmi intézkedéseiről, illetve a tagállamokat övező régiók biztonságának és stabilitásának erősítéséről. Döntéseket hoznak a NATO jelenlétének erősítéséről a keleti tagállamokban és a fekete-tengeri régióban, és szó lesz az orosz katonai aktivitásról is az érintett térségekben.

1596022011

A főtitkár megjegyezte: Oroszország továbbra is igen határozottan lép fel a NATO határaihoz közel, beleértve ebbe egyes nagy méretű, előre be nem jelentett gyakorlatok végrehajtását is. Ebben a hónapban például nukleáris rakétafejek hordozására alkalmas Iskander rakétákat telepített Kalinyingrádba, és felfüggesztette az Egyesült Államokkal közös, a fegyverfokozatú plutónium mennyiségének csökkentéséről szóló egyezményt is. Mint Jens Stoltenberg rámutatott, ezek az orosz lépések bizonyosan nem csökkentik a feszültségeket Moszkva és a NATO között, és veszélyeztetik a kapcsolatok kiszámíthatóságát. Ugyanígy mélyen aggasztja a szövetséget az Aszad-rezsimnek nyújtott orosz katonai támogatás is Szíriában, Aleppó bombázása pedig csak súlyosbította a térségben bekövetkezett humanitárius katasztrófát. A főtitkár felszólította Oroszországot, hogy tegyen tényleges erőfeszítéseket a polgári áldozatok számának csökkentése érdekében, és engedje be a segélyszervezetek munkatársait Aleppóba. Az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó térségbe vezénylése ugyanakkor csak növeli az aggodalmakat a folytatódó műveletekkel kapcsolatban.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta: minden NATO-lépés az orosz aktivitásokra adott válasznak tekinthető. Mint emlékeztetett, Moszkva háromszorosra növelte védelmi kiadásait, számos harcászati eszközét modernizálta, és Grúzia vagy Ukrajna példája azt mutatja, használni is kész katonai erejét szomszédai ellen. A NATO ugyanakkor továbbra is párbeszédre törekszik Oroszországgal.

A csúcstalálkozón emellett döntéseket hoznak majd az iraki kiképzési tevékenységet illetően, illetve az égei-tengeri jelenlét erősítéséről is. Szintén döntenek a szövetség esetleges jelenlétéről a Közép-Mediterráneumban, amely az Európai Unió SOPHIA műveletét lenne hivatott támogatni. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini a csütörtöki tárgyalási napon találkozik majd a miniszterekkel.
Jens Stoltenberg leszögezte: a NATO tagállamai együtt erősek, és a mostani döntések egyértelműen megmutatják majd, hogy a szövetség a megfelelő úton halad Varsó után.


Fotó: nato.int