Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump nem bánja, ha Putyin szét akarja verni az Iszlám Államot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 11. 20:04

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns nem bánja, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök szét akarja verni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet Szíriában az orosz utasszállító gép lezuhanása után.

Trump ezt a Fehér Házra pályázó republikánusok élbolyának november 10-i, keddi, negyedik vitáján jelentette ki, amelynek az első gyorsértékelések szerint nem volt egyértelmű győztese. A jelöltek közötti versenyképességének megőrzéséért harcoló Jeb Bush volt floridai kormányzó azzal utasította vissza Trump szavait, hogy nem szabad Putyinnak megengedni a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel való összejátszást, mert „ez nem olyan, mint Monopolyt (társasjátékot) játszani".

Az előző televíziós összecsapás nyertesének nyilvánított és ismét magabiztosan szereplő Marco Rubio floridai szenátor gengszterként jellemezte Putyint, aki szerinte csak a geopolitikai erőből ért. Carly Fiorina, a Hewlett-Packard vezérigazgatója pedig azt hangoztatta, hogy ő csak azután tárgyalna az orosz elnökkel, ha megerősítené a hatodik flottát, Lengyelországban kiépítené a rakétavédelmet, Szíriában pedig repüléstilalmi övezetet hozna létre.

Az est egyik legnagyobb derültséget kiváltó mozzanata volt, hogy a vita egyetlen női részvevője felhívta a figyelmet: ő Trumppal ellentétben nemcsak televíziós közvetítés során, hanem személyesen is találkozott Putyin elnökkel.

A legtöbb aspiráns egyetértett abban, hogy Szíriában légtérzárat kellene létrehozni, aminek megvalósíthatóságát egyedül Rand Paul kentuckyi szenátor kérdőjelezte meg. Rámutatott, hogy az oroszok már ott repülnek az országban és feltette a kérdést, hogy vajon le kell-e őket lőni.
Ugyancsak Paul volt az, aki felhívta Trump figyelmét, miközben az arról beszélt, hogy a 12 ország által tető alá hozott csendes-óceáni partnerségi egyezmény (TPP) beengedi Kínát a hátsó ajtón, hogy Kína nem részese a paktumnak.