Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tucatnyi iszlamista felkelővel végeztek a kormányerők az izraeli határvidéken

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 7. 10:14

Legalább 16 szélsőséges felkelővel végeztek szeptember 5-én, péntek reggel a szíriai kormányerők az izraeli határ közelében, miközben heves összecsapások voltak a polgárháború sújtotta közel-keleti ország több más pontján is – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet.

A kormányerők és a radikális fegyveres csoportok között az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal határos el-Kuneitra tartomány középső részén robbantak ki harcok. Az OSDH szerint a kormányerők helikopterről hordóbombával támadták a tartomány Madzsdolia nevű városát. A kormányerők lőtték Naba al-Szakher körzetét is, megsebesítve több embert.

El-Kuneitrában az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet hivatalos helyi szárnya, az an-Nuszra Front és a vele szövetséges iszlamista erők múlt hónapban kezdték meg a tartomány elfoglalására irányuló „Igaz Ígéret Harcát".

Az iszlamista fegyveresek a művelet keretében rátették kezüket a Szíriát az Izrael által megszállt Golán-fennsíktól elválasztó határátkelőre is, és elfogtak 44 ott állomásozó ENSZ-békefenntartót.

Az OSDH pénteken azt is közölte, hogy a szíriai kormányerők végeztek az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet 18 harcosával a keleti országrészben található Deir-ez-Zór tartományban.

A hadsereg közleménye szerint többségük külföldi, egyikük amerikai.

Szemtanúk beszámolója szerint a szíriai kormányerők pénteken is több légitámadást hajtottak végre a felkelők ellenőrzése alatt lévő fővárosi negyed, Dzsobár ellen, amely a damaszkuszi óváros falától mindössze két kilométerre található, így visszafoglalása rendkívül fontos a kormány biztonsága szempontjából. Dzsobárból a felkelők számos kísérletet tettek már a fővárosba való behatolásra. A hadsereg múlt héten indított offenzívát a városrész megszerzése céljából.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a Szíriában 2011 márciusa óta tartó polgárháborúban már több mint 191 ezer ember vesztette életét.