Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tucatnyian vesztették életüket egy nigériai robbantássorozatban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 31. 17:03

Több pokolgép robbant egy bár környékén a nigériai Kano keresztény negyedében, s a merényletsorozatban legalább tizenketten életüket vesztették, több tucatnyian pedig megsebesültek – közölte a hadsereg július 30-án, kedden.

A hétfő éjjeli támadást a katonaság szerint a Boko Haram iszlamista csoport követhette el, amely legalább 3600 emberrel végzett 2009 óta a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint.

Eközben a hadsereg a szervezet 42 tagját fogta el Nigéria délnyugati részén július 12-e és 23-a között – mondta el egy katonai vezető hétfőn. A szélsőségesek közül többen bevallották, hogy részt vettek a Boko Haram halálos kimenetelű támadásaiban.

A katonaság nemrég offenzívát indított a felkelők északi bázisa ellen, így azok kénytelenek voltak délebbre menekülni.

Nigéria több éve folytat harcot az iszlamisták ellen. A szélsőségesek hátországában, az afrikai állam északkeleti részén a kormány szükségállapotot hirdetett ki májusban.

A Boko Haram – amelynek jelentése „a nyugati oktatás bűn" – az iszlám törvénykezést szeretné bevezetni a 160 millió lakosú Nigériában, ahol keresztények és muzulmánok szinte egyenlő arányban élnek. A szélsőségesek a más vallásúak mellett nem kímélik azokat a muszlim politikai és vallási vezetőket sem, akik szót emelnek az iszlám extrém formái ellen. A lázadók nemrég iskolákat vettek célba, és számos diákot és tanárt meggyilkoltak.