Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új offenzívát indítottak az Iszlám Állam ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. január 3. 16:01

Az afgán különleges erők új offenzívát indítottak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban, és megöltek 27 fegyverest. A tálibok eközben a biztonsági erők 15 tagját ölték meg Észak-Afganisztánban.

Adzsmal Omar, a nangarhari tartományi tanács tagja szerint a különleges erők helikopterek támogatásával Nangarhar Acsin körzetében csaptak le december utolsó napján. A tartomány az IÁ erősségének számít, itt jelent meg néhány éve a dzsihadisták első afganisztáni regionális szervezete. A dzsihadisták hírügynöksége, az Amak azt állította, hogy az IÁ visszaverte az afgán-amerikai közös támadást a térségben. Omar, aki nem tudta megerősíteni, hogy amerikai csapatok is részt vettek az offenzívában, azt mondta, hogy a halottak között van a dzsihadisták két helyi vezetője is.

Az ország északi részén fekvő Szári-Pul tartományban a tálibok két rendőrőrsre is rátámadtak hétfő éjjel, tizenöt rendőrt megöltek, 21 társukat megsebesítették. Órákon át heves tűzpárbaj hallatszott a tartományi székhely, Szári-Pul Szajjad negyedében – közölte Mohammad Nur Rahmani, a tartományi tanács vezetője. A tálibok szóvivője, Kari Juszuf Ahmadi szerint mindkét támadást a szélsőséges szunnita csoport követett el.