Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új per kezdődött a háborús bűnökkel vádolt lengyel katonák ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 10. 7:54

Új per kezdődött egy varsói hadbíróságon háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt négy olyan lengyel katona ellen, akit két évvel ezelőtt már felmentettek a vádak alól, de a legfelsőbb bíróság perújrafelvételt rendelt el.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő, az ISAF keretében szolgálatot teljesítő lengyel katonák és tisztek egy csoportja 2007. augusztus 16-án egy tálibellenes bevetésen gépfegyver- és aknatűz alá vett egy délkelet-afganisztáni falut, Nangar Helt. Megöltek nyolc polgári személyt, köztük nőket és gyerekeket, akik éppen egy esküvőt ünnepeltek.

Hét lengyel katonát – három sorkatonát, két tisztet és két tiszthelyettest – 2007 augusztusában őrizetbe vettek, majd később szabadlábra helyeztek, de eljárást indítottak ellenük. Tavalyelőtt júniusban a varsói körzeti katonai törvényszék felmentette őket a háborús bűnök vádja alól. A poznani katonai ügyészség azonban megfellebbezte a varsói bíróság ítéletét, a legfelsőbb bíróság pedig tavaly márciusban három katona ügyében helybenhagyta a felmentő ítéletet, négy ellen pedig perújrafelvételt rendelt. A korábbi eljárás során mind a négy katona tagadta bűnösségét.

Jelenleg mintegy 1800 lengyel katona szolgál az ISAF kötelékében. A 2002-ben kezdődött misszió óta 40-en haltak meg közülük.