Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új védelmi miniszter Kanadában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 13. 17:31

Új vezetőt nevezett ki a külügyi, illetve a védelmi tárca élére Stephen Harper kanadai miniszterelnök hétfőn, a konzervatív kormánypártban dúló politikai viharok közepette.

A külügyminisztérium élére, a múlt héten lemondott Jason Baird helyére az eddigi védelmi miniszter, Rob Nicholson került, az ő posztját pedig Jason Kenney vette át, aki eddig a foglalkoztatás ügyeiért felelt, korábban pedig bevándorlásügyi minisztériumot irányította.

Baird a múlt keddi, váratlan lemondása egyik jele volt annak, hogy a konzervatív kormányon belül kiéleződtek a nézeteltérések az Oroszországgal szembeni szankciók és más kérdések ügyében.

A párton belüli feszültség újabb megnyilvánulása, hogy hétfőn Eve Adams konzervatív parlamenti képviselő kijelentette: átül az ellenzéki liberálisok közé.

Harper 2006 óta kormányozza az észak-amerikai országot. Kanadában októberben választás lesz. A közvélemény-kutatások szerint a kormánypárt és a liberálisok között szoros verseny alakult ki. Ha ma tartanák a választásokat, Harper pártja valószínűleg nem tudná megszerezni a többséget.

A kanadai kormányátalakításról szóló bejelentés napján érkezik egyébként Angela Merkel német kancellár Washingtonból Ottawába.